Κύπρος

Κυπριακό: Από τις κρισιμότερες η σημερινή ημέρα

Κυπριακό: Από τις κρισιμότερες η σημερινή ημέρα

Από τις κρισιμότερες μέρες της διαπραγματευτικής διαδικασίας της Γενεύης θεωρείται η σημερινή, αφού οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το εδαφικό και να παρουσιάσουν χάρτες όπως έχει συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με την απεσταλμένη του Ρικ Στέλλα Μιχαήλ οι χάρτες, θα πρέπει να εμπίπτουν στη σύγκλιση για ποσοστό εδάφους 28,2 έως 29,2, της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, που θα δημιουργηθεί με τη λύση ομοσπονδίας.
Σήμερα θα συζητηθούν επίσης τα θέματα οικονομίας και  Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πτυχή της διακυβέρνησης που αφορά την μεταχείριση ξένων υπηκόων στην Κύπρο μετά τη λύση, που λόγου χρόνου δεν συζητήθηκε χθες.
Η συνάντηση των δύο ηγετών θα αρχίσει στις 10 το πρωί.
Θα προηγηθεί στις 9 και 30 συνάντηση των διαπραγματευτών των δυο πλευρών, για να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης.
Η χθεσινή δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε τα μεσάνυκτα και αναλώθηκε στις διαφωνίες στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και σε κάποια θέματα που εκκρεμούν, στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών. Χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχαν κατ’  ιδίαν συνάντηση, παρουσία και του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άϊντα, στην διάρκεια της οποίας προέβησαν σε γενική ανασκόπηση των ως τώρα συζητήσεων.
Αργά χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σύσκεψη με τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας. Λίγο πριν από τη μια το πρωί, ενημέρωσε και την πολιτική ηγεσία.

Σύνταξη: Κατερίνα Μηλιώτη, Ρόνα Μιχαηλίδου
Πηγή: Στέλλα Μιχαήλ

Πηγή: riknews.com.cy – Ροή
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: Κυπριακό: Από τις κρισιμότερες η σημερινή ημέρα
Αφήστε μια απάντηση

loading...