Άλλα είπαν στους συνταξιούχους, άλλα είδαν στα ΑΤΜ

Ο «13ος μισθός» αποδείχθηκε λίγος σε σχέση με αυτά που είχε εξαγγείλλει η κυβέρνηση

Όσοι συνταξιούχοι έτρεξαν στο ΑΤΜ για να πάρουν το προεκλογικό επίδομα του ΣΥΡΙΖΑ που το βάφτισε «13η σύνταξη», χωρίς να έχουν διαβάσει τα… ψιλά γράμματα της τροπολογίας, υπέστησαν ψυχρολουσία, αφού αντίκρισαν μικρότερα ποσά από αυτά που περίμεναν μέσα στους λογαριασμούς τους.

Συγκεκριμένα, τα ποσά που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ήταν τελικά μεικτές αποδοχές οι οποίες υπόκεινται στην παρακράτηση του αναλογούντος φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6%. Επιπλέον, οι συντάξεις πάνω από 1300 ευρώ υπόκεινται και στην επιβάρυνση που προορίζεται για το ταμείο του ΑΚΑΓΕ.

Επίσης στα ποσά που πήραν την Παρασκευή αλλά και αυτά που θα πάρουν οι υπόλοιποι δικαιούχοι την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου είναι κουρεμένα όχι μόνο λόγω κρατήσεων αλλά κυρίως διότι η «13η σύνταξη» θα υπολογιστεί επί των νέων και μικρότερων μικτών συντάξεων που έβγαλε ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου σχεδόν για 1,6 εκατ. συνταξιούχους αλλά και με βάση τις μικτές αποδοχές και όχι το καθαρό ποσό.

Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που είχε μέχρι Δεκέμβριο 2018 την παλιά μικτή σύνταξη στα 2.000 ευρώ ενώ η επανυπολογισμένη μικτή με το νόμο Κατρούγκαλου από 1/1/2019 είναι στα 1.300 ευρώ, θα λάβει επίδομα 30% επί των 1.300 ευρώ και όχι επί των 2.000 ευρώ.

Δηλαδή αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «13η σύνταξη» θα είναι ένα επίδομα των 390 ευρώ που αντιστοιχεί στη νέα μικτή επανυπολογισμένη σύνταξη (1.300Χ30%=390) και όχι των 600 ευρώ που αντιστοιχεί στην παλιά μικτή σύνταξη των 2.000 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι θα βρεθούν προ εκπλήξεων γιατί τα ενημερωτικά σημειώματα που έχουν στα χέρια τους είναι του 2018 και δείχνουν την παλιά και όχι την επανυπολογισμένη που κρύβει η κυβέρνηση καθώς δεν έχει γνωστοποιήσει επίσημα τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού με το νόμο Κατρούγκαλου και έχει μπλοκάρει την ανάρτηση των νέων μηνιαίων ενημερωτικών σημειωμάτων σύνταξης από 1/1/2019.

Κάθε Μάιο

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι η αποκαλούμενη από την κυβέρνηση «13η σύνταξη» θεσμοθετείται από φέτος ως μόνιμο μέτρο για τους συνταξιούχους με σκοπό να καταβάλλεται κάθε χρόνο από το 2019 και μετά εντός του Μαΐου. Για το αν θα είναι αυξημένη ή όχι στα επόμενα έτη, δεν υπάρχει σαφής δέσμευση καθώς η κυβερνητική τροπολογία αναφέρει ότι «δύναται να αυξάνονται τα ποσοστά της 13ης σύνταξης, κατόπιν υπουργικής απόφασης».

Η θέσπισή της, όπως αιτιολογείται, έχει στόχο «την ενίσχυση ή την επαύξηση των εισοδημάτων τους τα οποία είχαν υποστεί ραγδαία μείωση εξαιτίας της εσωτερικής υποτίμησης την περίοδο 2010-2014». Η αναφορά αυτή αποκαλύπτει όμως ότι η κυβέρνηση επιστρέφει ελάχιστα στις συντάξεις από τις περικοπές των Μνημονίων και μάλιστα συνεχίζοντας στην περίοδο 2015-2019 την εσωτερική υποτίμηση που καταγγέλλει! Απόδειξη ότι οι μειώσεις συντάξεων που κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι πολλαπλάσιες του επιδόματος που δίνει τώρα η κυβέρνηση εξακολουθούν να επιβάλλονται στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, χωρίς να έχει διακοπεί στην πράξη καμία πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, που επιβλήθηκε από τα δυο πρώτα Μνημόνια. Δεύτερη απόδειξη, δε, είναι ότι δεν θα δοθεί καμία αύξηση συντάξεων ως και το 2022.

Δικαιούχοι

Σύμφωνα με την τροπολογία, το επίδομα που η κυβέρνηση αποκαλεί «13η σύνταξη» θα δοθεί:

1 Σε όλους τους συνταξιούχους που λαμβάνουν κύρια σύνταξη λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας, ή λόγω θανάτου.

2 Στους ανασφάλιστους υπερήλικες άνω των 67 ετών που αντί σύνταξης παίρνουν το αντίστοιχο προνοιακό βοήθημα του ΟΓΑ (και νυν ΟΠΕΚΑ) που κυμαίνεται μεταξύ 150, 180 και ως 360 ευρώ εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 4.320 ευρώ το χρόνο.

3 Σε όσους πληρώνονται προσωρινή σύνταξη, οι οποίοι όταν βγει η οριστική και εφόσον υπάρχει διαφορά, θα λάβουν και το τυχόν επιπλέον επίδομα. Στις προσωρινές συντάξεις των 768 ευρώ, που είναι το ανώτατο ποσό που καταβάλλεται πριν από την οριστική, το επίδομα θα δοθεί με πλαφόν. Για παράδειγμα, δικαιούχος προσωρινής 768 ευρώ θα πάρει το 50% ως επίδομα, δηλαδή 384 ευρώ, ενώ αν η οριστική βγει στα 1.000 ευρώ το επίδομα έχει πάλι συντελεστή 50%, και θα πάρει όμως τη διαφορά από τα 384 ως τα 500 ευρώ, δηλαδή 116 ευρώ. Αν όμως η οριστική βγει στα 1.100 ευρώ που ο συντελεστής Δώρου πέφτει στο 30%, το επίδομα που αντιστοιχεί βγαίνει στα 330 ευρώ. Αν έχουν δοθεί όμως 384 ευρώ βάσει του συντελεστή της προσωρινής σύνταξης, είναι πιθανό ο συνταξιούχος να επιστρέψει τη διαφορά, εκτός και αν του χαριστεί.

4 Σε όσους έχουν έναρξη συνταξιοδότησης από την 1η Μαΐου 2019. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι υπέβαλαν αιτήσεις ως και τον Απρίλιο του 2019 και η σύνταξή τους όταν θα βγει θα αρχίσει να πληρώνεται από την 1η Μαΐου. Θα δοθεί λοιπόν και σε αυτούς το προεκλογικό επίδομα, αρχικά όταν θα λάβουν την προσωρινή και στη συνέχεια όταν θα βγει η οριστική και εφόσον είναι μεγαλύτερη της προσωρινής θα λάβουν επιπλέον ποσό από το επίδομα.

5 Σε όλους όσοι παίρνουν δυο ή περισσότερες κύριες συντάξεις είτε από ίδιο δικαίωμα (π.χ. γιατροί ΕΣΥ με σύνταξη ΤΣΑΥ και Δημοσίου) είτε από διαφορετικά δικαιώματα, όπως σύνταξη γήρατος και σύνταξη λόγω θανάτου. Στους διπλοσυνταξιούχους θα χρησιμοποιηθεί το άθροισμα και ανάλογα με το ποσό θα δοθεί και το επίδομα της αντίστοιχης κλίμακας.

Κλίμακες

Το επίδομα της «13ης σύνταξης» θα δοθεί με τις εξής κλίμακες:

* Για ποσό κύριων συντάξεων έως και 500,00 ευρώ, ποσοστό 100%.

* Για ποσό κύριων συντάξεων από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, ποσοστό 70%.

* Για ποσό κύριων συντάξεων από 600,01 έως και 1.000,00 ευρώ, ποσοστό 50%.

* Για ποσό κύριων συντάξεων από 1.000,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 30%.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… fimotro.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *