Αντικατέστησαν την πρωθυπουργό πριν τις εκλογές

Μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο, τα καθήκοντά της αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών, Ματέους Μοραβιέτσκι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπερσυντηρητικού και εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

«Η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο υπέβαλε την παραίτησή της στην πολιτική επιτροπή (του PiS), η παραίτησή της έγινε δεκτή» δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους η Μπεάτα Μαζουρέκ. «Η επιτροπή πρότεινε για τη θέση του πρωθυπουργού τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέους Μοραβιέτσκι» συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

Το Reuters μετέδωσε μέσα στην εβδομάδα πως ο 49χρονος Μοραβιέτσκι ήταν ο πιο πιθανός υποψήφιος για να αντικαταστήσει την Σίντλο στο πλαίσιο των διεργασιών στο κόμμα για τις κάλπες των τριών επόμενων ετών. Οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2018, οι κοινοβουλευτικές το 2019 και οι προεδρικές το 2020.

Ο νέος πρωθυπουργός και πρώην τραπεζίτης έχει την εύνοια του αρχηγού του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ενώ η απερχόμενη δεν έχαιρε της πλήρης εμπιστοσύνης του δεύτερου, σύμφωνα με αναλυτές.

«Είναι προφανές ότι ο Κατσίνσκι είναι ο ηγέτης αυτού του στρατοπέδου και αυτός είναι αυτός που μοιράζει τις χαρτιά ανεξάρτητα από ποιος είναι ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο Χένρυκ Ντομάνσκι από την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών.

Παρά τις επικρίσεις από το εξωτερικό, η κυβέρνηση, που είναι στην εξουσία για δύο χρόνια, ήταν από τις πιο δημοφιλείς στην Πολωνία μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989.

Χθες το κοινοβούλιο απέρριψε την ψήφο μη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που υπέβαλε η αντιπολίτευση, και η Σίντλο έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και λουλούδια στο κόμμα της.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, αν και η συζήτηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης γινόταν εδώ και εβδομάδες, η αντικατάσταση της Σίντλο προκαλεί έκπληξη.

Η εξήγηση μπορεί να είναι ότι στα μάτια του Κατσίνσκι, η Σίντλο αποδείχτηκε πολύ αδύναμη και ότι η κυβέρνηση είχε εσωτερικές συγκρούσεις, σύμφωνα με αναλυτές, που επισήμαναν ότι η ίδια ήταν μία προβλέψιμος πολιτικός και ως εκ τούτου υπήρχαν λιγότεροι κίνδυνοι που συνδέονταν με την πρωθυπουργία της.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *