Από που διακινούνται τα περισσότερα διαμάντια παγκοσμίως

Από ποιο λιμάνι διακινούνται τα περισσότερα διαμάντια παγκοσμίως.

Τα περισσότερα από τα διαμάντια που αστράφτουν στον πλανήτη σήμερα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, έχουν περάσει από τα σκοτεινά σοκάκια μίας περιοχής του μεγάλου λιμανιού της Αμβέρσας.

Παρά τον πρόσφατο σκληρό ανταγωνισμό από την Μέση Ανατολή και την Ασία, η Αμβέρσα ξέρει να κρατά επί έξι αιώνες τη θέση της παγκόσμιας πρωτεύουσας των διαμαντιών.

Η συνοικία των διαμαντιών βρίσκεται κοντά στον Κεντρικό Σταθμό, ένα από τα ωραιότερα σιδηροδρομικά μνημεία του κόσμου, και στον ζωολογικό κήπο. Είναι λίγο σκοτεινή, γκρίζα, αντίθετα με τις πολύτιμες πέτρες που περνούν από εκεί. Και υπάρχει γι`αυτό ένας λόγος: η ασφάλεια.

«Είναι ένα μίνι Φορτ Νοξ», εξηγεί ο Σασίν Τσόκσι, έμπορος ινδικής καταγωγής.

Μόλις έχει κάνει μία αποστολή επεξεργασμένων διαμαντιών αξίας 243.000 ευρώ στο Χονγκ Κονγκ.

Όλο και περισσότεροι Ινδοί, συχνά από την Γκουτζαράτ, και ορθόδοξοι εβραίοι- μία από τις μεγαλύτερες χασιδικές κοινότητες της Ευρώπης, είναι εγκατεστημένοι στην Αμβέρσα και μοιράζονται το εμπόριο των διαμαντιών.

Μυθικός πλούτος είναι συσσωρευμένος στα θησαυροφυλάκια, πίσω από σκοτεινές προσόψεις κτιρίων ταλαιπωρημένων από τις καταιγίδες, υπό το άγρυπνο βλέμμα 2.000 καμερών.

Για να μπει κανείς, πρέπει να περάσει από τις ηλεκτρονικές πύλες που φυλάσσουν το Diamantkwartier, το σύμπλεγμα λίγων δρόμων στην καρδιά της πρωτεύουσας της Φλάνδρας και δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Βελγίου.

Η αστυνομία «σας παρακολουθεί», υπενθυμίζει στον αφηρημένο διαβάτη μία αφίσα κολλημένη στο εσωτερικό των κτιρίων της περιοχής.

«Εάν αγοράσετε ένα διαμάντι ή εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα για τον Άγιο Βαλεντίνο υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχει περάσει από την Αμβέρσα», εξηγεί η Μαργκό Ντονκιέρ, εκπρόσωπος του επαγγελματικού συνδικάτου Antwerp World Diamond Center.

Συνολικά, το 80% των ακατέργαστων και το 50% των επεξεργασμένων διαμαντιών ολόκληρου του κόσμου, τα μεγαλύτερα και τα ακριβότερα, περνούν από την Αμβέρσα.

Το 2016, 1.700 εταιρείες εμπορίας διαμαντιών της Αμβέρσας εισήγαγαν ή εξήγαγαν διαμάντια έναντι 39 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Σασίν Τσόκσι συχνάζει στους κοσμοπολίτικους κύκλους της Αμβέρσας, όπου εργάζονται έμποροι διαμαντιών από την πατρίδα του την Ινδία, αλλά και από το Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα…πάνω από 70 εθνικότητες.

Τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη σεζόν για την επιχείρησή του, λέει, ωστόσο πολλοί πελάτες προτιμούν τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, το κινεζικό Νέο Ετος ή το Ντιβάλι, την ινδική γιορτή των φώτων.

Αλώστε ήταν το ευρωπαϊκό εμπόριο με την Ινδία που επέτρεψε στην Αμβέρσα να εξελιχθεί σε παγκόσμια πρωτεύουσα των διαμαντιών τον 15ο αιώνα.

Σήμερα, τα ινδικά αδαμαντωρυχεία παράγουν μικρές ποσότητες σε σχέση με τα αδαμαντωρυχεία της Ρωσίας, της Αφρικής, της Αυστραλίας ή του Καναδά, αλλά η Βομβάη παραμένει ένα σημαντικό σταυροδρόμι στο εμπόριο των διαμαντιών, ενώ το Σουράτ, στο κρατίδιο του Γκουτζαράτ, σημαντικό κέντρο κοπής και γυαλίσματος.

Πηγή: Newsbomb.com.cy

Δείτε!


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *