Από 3.000 έως 10.000 ευρώ θα πάρει ο κάθε συνταξιούχος

Η «μητέρα των μαχών» για τα αναδρομικά δόθηκε στο ΣτΕ, με το «καυτό» διάστημα ανάμεσα στον Ιούνιο του 2015 και τον Μάιο του 2016 να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων. Για τους συγκεκριμένους μήνες 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι διεκδικούν από 3.000 έως 10.000 ευρώ έκαστος, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 3,9 δισεκατομμύρια.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται την άνοιξη, με τις δύο πλευρές (Δημόσιο και εκπροσώπους των συνταξιούχων) να δίνουν σκληρή μάχη. Μάλιστα, διαφώνησαν ακόμα και για το ύψος των ποσών που κρίνονται στη δίκη- σταθμό για τα ασφαλιστικά δεδομένα. Η μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου διεξήχθη μέσα σε κλίμα έντασης, με δεδομένο πως η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι οριστική.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία πρότυπη πιλοτική δίκη, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα με το «μπαράζ» αγωγών. Αρκεί να αναφερθεί πως στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Από τη μία πλευρά το Δημόσιο υποστηρίζει ότι τα αναδρομικά σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα ανέρχονται:

σε 11 δισεκατομμύρια για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως τις 9 Αυγούστου 2015,

σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το διάστημα από τη 10η Ιουνίου 2015 έως την 11η Μαΐου 2016,

σε 11,5 δισεκατομμύρια για το διάστημα από τις 12 Μαΐου 2016 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Στον αντίποδα, η πλευρά των συνταξιούχων ασκεί σφοδρή κριτική στα συγκεκριμένα ποσά, λέγοντας ότι έχουν «μεγεθυνθεί» τα νούμερα για λόγους εντυπωσιασμού. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως δεν θα «ανάψει» φως για τα 11 δισεκατομμύρια (Ιανουάριος 2013 -Αύγουστος 2015), τα οποία ουσιαστικά έχουν κριθεί δικαστικά. Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι… προβολείς πέφτουν κυρίως στο δεκάμηνο (Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016) ή στην αισιόδοξη περίπτωση στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και το τέλος του 2018 (κάτι που θα έδινε 8.000 ευρώ κατά μέσο όρο σε κάθε συνταξιούχο). Δικηγόροι με γνώση του θέματος εκτιμούν πως για τους 42 αυτούς μήνες είναι δύσκολο να ανατραπεί προηγούμενη απόφαση και αυτή τη φορά να κριθεί ότι καλώς έγιναν οι περικοπές.

Σε περίπτωση θετικής έκβασης της δίκης «μεγάλοι» κερδισμένοι θα είναι, μεταξύ άλλων, συνταξιούχοι του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και όσοι ασφαλίζονταν στα πρώην Ταμεία των επιστημόνων (γιατροί, μηχανικοί). Οι πλέον ευνοημένοι θα είναι όσοι δικαιούνται τουλάχιστον δύο σύνταξεις (δηλαδή κύρια και επικουρική ή δύο κύριες λόγω παράλληλης ασφάλισης).

Να σημειωθεί πως η «μάχη» δίνεται για τέσσερις κατηγορίες αναδρομικών:

1. Μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ (Ν. 4051/2012).

2. Κλιμακωτή μείωση 5% – 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων (κύριες και επικουρικές) από 1.000 ευρώ και άνω (Ν. 4093/2012).

3. Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10% – 20% από το πρώτο ευρώ (Ν. 4051/2012).

4. Πλήρης περικοπή των Δώρων για κύριες και επικουρικές συντάξεις (Ν. 4093/2012).

433.000 ευρώ «καίνε» κρυφό μάρτυρα

Η μία μετά την άλλη αποκαλύπτονται οι μεθοδεύσεις που έγιναν στην εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, χάριν μικροπολιτικών συμφερόντων, όπως καταγγέλλουν ή αφήνουν να εννοηθεί οι μάρτυρες, οι οποίοι «φωτογραφίζουν», παράλληλα, πιθανές δοσοληψίες με τους πραγματικούς εμπλεκόμενους.

Μετά τον πρώην και ατυχώς, όπως φάνηκε, προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη και τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, πρώην επόπτη των εισαγγελέων Διαφθοράς, οι οποίοι κατήγγειλαν διαφόρων τύπων μεθοδεύσεις, σειρά πήρε ο εκδότης – διαφημιστής Μανώλης Βουλκίδης, ενώ ακολουθεί η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η πρώτη που μίλησε για «κύκλωμα Ρασπούτιν», «κατευθυντήριες γραμμές», πιέσεις και απειλές.

Ο κ. Βουλκίδης αναφέρθηκε και αυτός σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να μπουν στο «κάδρο» πολιτικά πρόσωπα, μολονότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Όπως, τουλάχιστον, είπε ο ίδιος στα μέλη της Επιτροπής, είχε δώσει 433.000 ευρώ προμήθεια σε συγκεκριμένο στέλεχος της Novartis που φέρεται ως προστατευόμενος μάρτυρας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το στέλεχος του πρότεινε να γίνει και αυτός προστατευόμενος μάρτυρας και να κατονομάσει πολιτικούς. Άρα, το στέλεχος της Novartis, που έπαιρνε τα χρήματα, λειτουργούσε ταυτόχρονα και ως ενδιαμέσος μεταξύ των Αρχών και των εμπλεκόμενων! Ακόμη μία σοβαρή πτυχή της κατάθεσης Βουλκίδη είναι η αναφορά του ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς στην οποία είπε πως είχε δώσει 433.000 ευρώ στο συγκεκριμένο στέλεχος, φάνηκε -όπως λέει- να εξοργίζεται, προφανώς γιατί θα κατέρρεε η κατάθεσή του, όπως συνέβη και με τον κ. Μανιαδάκη.

Οι «βόμβες» της Ράικου

Και μπορεί ο κ. Βουλκίδης να δήλωσε, μεταξύ άλλων, άγνοια για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εις βάρος του οποίου διενεργείται η κοινοβουλευτική έρευνα, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την κ. Ράικου, η κατάθεση της οποίας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέλη της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη. Επί σειρά ετών είχε διατελέσει και προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με υφιστάμενη τη νυν εισαγγελέα Διαφθοράς, ενώ είχε παραιτηθεί από επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, τον Μάρτιο του 2017 κάνοντας λόγο για παράκεντρα εξουσίας που δημιουργούν εμπόδια στην έρευνα για την υπόθεση Novartis. Τον Οκτώβριο του 2018, μέσω κύκλων της, είχε αναφερθεί στον «Ρασπούτιν» κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις στο έργο της, ενώ ήταν αποκαλυπτική στην κατάθεσή της ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των ερευνών για μεθοδεύσεις και διάπραξη αδικημάτων από μη πολιτικά πρόσωπα.

Έρχεται προανακριτική και για Πετσίτη

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον τρία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Σταθάκης, Φλαμπουράρης, Δραγασάκης) μπαίνουν στο κάδρο ποινικών ευθυνών για την υπόθεση ΔΕΠΑ – ΕΛΦΕ – Λαυρεντιάδης, με πρωταγωνιστή τον Μανώλη Πετσίτη, που φέρεται κολλητός του Νίκου Παππά. Ήδη, η δικογραφία, όπως γνωστοποίησε, χθες, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έφτασε από την Εισαγγελία στη Βουλή, και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση νέας εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση και αυτού του σκανδάλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία βρίσκονται καταγγελίες του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, που λέει, μεταξύ άλλων, ότι ο Πετσίτης κάνοντας χρήση των άριστων σχέσεων με στελέχη της πρώην κυβέρνησης, τον πίεζε να ρυθμιστούν ευνοϊκά υποθέσεις που αφορούν συγκεκριμένο επιχειρηματία. Και, προφανώς, όλα αυτά, έναντι αμοιβής.

Από την Έντυπη Έκδοση

The post Από 3.000 έως 10.000 ευρώ θα πάρει ο κάθε συνταξιούχος appeared first on Η Βραδυνή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… vradini.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *