Βέμπερ: Προβληματική η άρνηση ψήφου στους Έλληνες της Βρετανίας

Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Αφορμή οι καταγγελίες της ΝΔ για την άρνηση της κυβέρνησης να στήσει κάλπες στους 70.000 Ελληνες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επικαλούμενη το Brexit. Ο Βέμπερ είναι εξαιρετικά επικριτικός σημειώνοντας ότι καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν το έχει κάνει αυτό και κάνει λόγο για ελλειματική δημοκρατική λογική της ελληνικής κυβέρνησης.

«Είναι ανησυχητικό το ότι η ελληνική κυβέρνηση, χρησιμοποιεί το Brexit ως δικαιολογία προκειμένου να αρνηθεί σε 70.000 Ελληνες το δικαίωμα να ψηφίσουν από τη Βρετανία για τις ευρωεκλογές. Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν το έχει κάνει αυτό. Στις δημοκρατίες, είναι πολύ προβληματικό το να περιορίζεις τα δικαιώματα ψήφου» τονίζει στην εξαιρετικά αιχμηρή ανάρτησή του ο Βέμπερ.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Η καταγγελία της ΝΔ

Το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της Βρετανίας κατήγγειλε η ΝΔ χαρακτηρίζοντας «ανήκουστο ότι το Μαξίμου με πρόσχημα το Brexit εμποδίζει παράνομα τη συμμετοχή των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, καθώς αποφάσισε να μη στήσει εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Σημειώνει, δε, ότι «αν η απόφαση αυτή δεν ανακληθεί άμεσα, τότε, οι περισσότεροι από 70.000 Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου το Σάββατο 25 Μαΐου θα είναι οι μοναδικοί Ευρωπαίοι κάτοικοι της Μεγάλη Βρετανίας που θα στερηθούν τη δυνατότητά τους να ψηφίσουν το ευρωψηφοδέλτιο της χώρας καταγωγής τους.

Η απάντηση Χαρίτση-Κατρούγκαλου

Απαντώντας σε κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, παραδέχονται ότι «αν και η δυνατότητα συμμετοχής στην ψηφοφορία περιορίζεται από την υφιστάμενη εκλογική νομοθεσία μόνον στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στις οποίες θα πάψει να ανήκει η Μεγάλη Βρετανία μετά την 29η Μαρτίου 2019, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα». Ωστόσο σημειώνουν πως«η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας μετά το ΕΣΕΠ πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του BREXIT» και κατηγορεί την ΝΔ ότι «η σχετική ανακοίνωση της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο, στην οποία αναφέρεται, είναι προγενέστερη της αναγγελίας των σχετικών μέτρων και απλώς προσπαθεί για μία ακόμη φορά να παραπληροφορήσει».

Επιμένει η ΝΔ

Ανταπαντώντας η ΝΔ αναφέρει ότι «αφού τα δύο υπουργεία ενημερώνουν τους πολίτες ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αμέσως μετά ομολογούν ότι προσπαθούν να το λύσουν». Σημειώνει δε πως «στην πραγματικότητα η κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη και τώρα προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μετά την καταγγελία της ΝΔ ότι το ΥΠΕΞ εμποδίζει παράνομα τους 70.000 Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές προφανώς για να μην τη μαυρίσουν στις κάλπες, τώρα μιλά αορίστως για την κατάρτιση μιας νομοθετικής ρύθμισης». Κλείνοντας απευθύνει το ερώτημα προς τον υπουργό Εξωτερικών: «Αν όντως ο κ. Κατρούγκαλος σκοπεύει να επιτρέψει στους Ελληνες της Μεγάλης Βρετανίας να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις Ευρωεκλογές, τότε γιατί η ανακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας που τους το απαγορεύει υπάρχει ακόμη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ; Και, κυρίως, ποιος έδωσε εντολή να εκδοθεί αυτή η ανακοίνωση και με ποιο κίνητρο, όταν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ επιτρέπουν κανονικά στους πολίτες τους να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους;».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… fimotro.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *