Για επενδύσεις και στήριξη της βιομηχανίας συζήτησαν ΣΕΒ – Πιτσιόρλας

Νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει άμεσα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τα ζητήματα εξυγίανσης των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, για τα θέματα τροποποίησης του νόμου περί Στρατηγικών Επενδύσεων, για την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του εταιρικού δικαίου και για τα ζητήματα απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης.

Αυτά γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα και Κωνσταντίνο Μπίτσιο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, στον κεντρικό ρόλο που κατέχει η μεταποίηση σε αυτήν, καθώς και στην ανάγκη να αποκτήσει σύντομα η χώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση κι έναν αναλυτικά επεξεργασμένο οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αύξησης στο 12% του ΑΕΠ της βιομηχανικής παραγωγής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Απόστολος Μακρυκώστας και ο διευθυντής του Τομέα Βιομηχανίας, Αναπτυξιακών Πολιτικών και Δικτύων του ΣΕΒ, Γεώργιος Ξηρογιάννης.

Δέσμη μέτρων πρότεινε ο ΣΕΒ

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΣΕΒ πρότεινε δέσμη πέντε μέτρων για τη βιομηχανία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Φέσσας, δήλωσε ότι «οι παραγωγικές επενδύσεις δείχνουν σαφή ανάκαμψη, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων βελτιώνονται συνεχώς και οι μεταποιητικές δραστηριότητες οδηγούν την οικονομική ανάκαμψη» και πρόσθεσε:

«Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά μηνύματα, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης (περίπου 9% του ΑΕΠ έναντι 15% του μέσου ευρωπαϊκού όρου). Παρουσιάσαμε στον υπουργό προτάσεις άμεσης υλοποίησης και απόδοσης που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανάκαμψη της βιομηχανίας συνεπάγεται μείωση της ανεργίας με ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, καλύτερους μισθούς και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Η βιομηχανική αναγέννηση είναι δική μας ευθύνη».

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΒ να υλοποιηθούν ως το τέλος του χρόνου είναι:

1.Εξυγίανση άτυπων παραγωγικών συγκεντρώσεων (π.χ. Οινόφυτα, Ασπρόπυργος)

2.Νέο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων (fast track) στη μεταποίηση και ισχυρά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και τεχνολογική καινοτομία όπως: επιταχυνόμενες αποσβέσεις, υπερ-αποσβέσεις, υπερ-εκπτώσεις R&D, κίνητρα θέσεων εργασίας, κίνητρα για εξαγορές κα συγχωνεύσεις (M&As), συμψηφισμός ζημιών – κερδών, κ.τλ.

3.Δι-υπουργικός συντονισμός για τη μείωση του κόστους ενέργειας.

4.Απλοποίηση της αδειοδότησης μέσω: α) της κατάργησης της κατηγοριοποίησης βάσει όχλησης και ευθυγράμμισης αυτής με την περιβαλλοντική νομοθεσία, β) της μετάπτωσης στο καθεστώς «γνωστοποίησης λειτουργίας» και των δραστηριοτήτων κατηγορίας Α2 και γ) κατάργησης της απαγόρευσης εγκατάστασης επιχειρήσεων μέσης όχλησης στην Αττική.

5.Προκήρυξη προγραμμάτων ΕΣΠΑ ειδικά για τη μεταποίηση, αλλά και έκτακτα προγράμματα για την ανασυγκρότηση βιομηχανικών περιοχών που έχουν πληγεί από την κρίση.

O κ. Φέσσας παρουσίασε ακόμη το σχέδιο βιομηχανικής αναγέννησης που έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος μαζί με την Ελληνική Παραγωγή και 27 κλαδικούς και περιφερειακούς βιομηχανικούς φορείς της χώρας, με στόχο την αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης στο 12% του ΑΕΠ έως το 2020.

Στις προτάσεις του σχεδίου περιλαμβάνονται μέτρα όπως η εξομοίωση των τιμολογίων ρεύματος μέσης και υψηλής τάσης, θέσπιση δυνατότητας απευθείας εισαγωγής ρεύματος από τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, απλοποίηση της αδειοδότησης με κατάργηση της κατηγοριοποίησης βάσει όχλησης και ευθυγράμμισή της με την περιβαλλοντική νομοθεσία, κ.α.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… in.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *