Η ΧΑΠ 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως

H χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ευθύνεται ετησίως για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους στον πλανήτη μας και εκτιμάται ότι οδηγεί παγκοσμίως σε περισσότερα από 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας (disability-adjusted life-years).

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον «σιωπηλό δολοφόνο», τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ, στις 15 Νοεμβρίου 2017.

Παγκόσμιες διαπιστώσεις

1. Η ΧΑΠ είναι η 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως και θα ανέβει στην 3η θέση έως το 2020.

2. Ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως και εκτιμάται ότι προκαλεί περισσότερα από 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας (disability-adjusted life-years).

3. Το συνολικό κόστος σε φάρμακα, νοσηλείες και για την όλη αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο (π.χ. στις ΗΠΑ ξοδεύονται 24 δις δολάρια ετησίως).

4. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τη ΧΑΠ ως μία από τις 5 πιο επικίνδυνες ασθένειες της επόμενης χιλιετίας και συντονίζει προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, όπως αυτή με το ακρωνύμιο GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease).

Διαπιστώσεις για την Ελλάδα

Διαβάστε εδώ αναλυτικά

Πηγή: Madata.GR

Δείτε!


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *