Θ. ΤΡΥΦΩΝ : Έτοιμη να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ η φαρμακοβιομηχανία για την ανασυγκρότηση της οικονομίας

Με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, η   φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται σήμερα ο κλάδος και η οποία φθάνει το 70%, συνυπολογίζοντας και τους υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους και το καταχρηστικό clawback.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», είπε την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στην τοποθέτησή του, ο κ. Τρύφων. ενώπιον των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των Θεσμών, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των εγχώριων και διεθνών ενημερωτικών μέσων στο 23ο συνέδριο του «Economist».

Να ανατραπεί το  καθεστώς της υπερβολικής έμμεσης και άμεσης φορολογίας

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε στις   προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της φαρμακοβιομηχανίας, που είναι τα φορολογικά κίνητρα, λέγοντας ότι «Πρέπει να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς της υπερβολικής έμμεσης και άμεσης φορολογίας που οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου / της οικονομίας. Συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών R&D της φαρμακοβιομηχανίας με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλονται, οι οποίες υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της. Εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στην συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Ισχυρή εγκατεστημένη βάση ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων

Κατόπιν, ο κ. Τρύφων μίλησε για την σημαντική δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας, με δεδομένη την ισχυρή εγκατεστημένη βάση ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Η δυναμική αυτή ενισχύεται και από το ευνοϊκό διεθνές κανονιστικό περιβάλλον καθώς και τις σημαντικές ευκαιρίες από τις νέες αναδυόμενες αγορές και τη λήξη πατεντών σε μια σειρά blockbuster θεραπειών. Ολοκληρώνοντας ο κ. Τρύφων, υποστήριξε πως «Ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα, θα ενθάρρυνε τις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες στις κλινικές μελέτες, την συμπαραγωγή φαρμάκων και τα logistics με δεδομένη και την γεωγραφική θέση της χώρας», διαμηνύοντας ότι «Ήρθε η ώρα της ανάπτυξης και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος» σημειώνοντας το χαμηλό ποσοστό της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας που είναι μόλις 8%, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14,3%.

Χρειάζεται είναι ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΠΕΦ , υπογράμμισε πως «Εκείνο που χρειάζεται είναι ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα τριετές πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής. Κλείνοντας, στάθηκε ιδιαιτέρως στη σημαντική συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην κάλυψη των ασθενών και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε κάθε απαραίτητη θεραπεία, τονίζοντας ότι «επιχειρούμε με στόχο την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… vradini.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *