Θ. Φωτίου: Η κοινωνική πρόνοια αφορά όλους τους πολίτες

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ίδρυση και λειτουργία του νέου Οργανισμού για τα προνοιακά επιδόματα (ΟΠΕΚΑ – Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, να κάνει λόγο για «τομή στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» και για ένα νομοσχέδιο που αφορά όλους τους πολίτες.

Ο νεοσύστατος φορέας αντικαθιστά τον ΟΓΑ και αναλαμβάνει συνολικά την χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων και οικονομικών ενισχύσεων, τον συντονισμό των κοινωνικών υπηρεσιών για την οικονομική στήριξη και κοινωνική ένταξη οικογενειών και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αλλά και όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με τη διαχείριση και την εκτέλεση προγραμμάτων και δράσεων για το σύνολο των προνοιακών πολιτικών του κράτους. Σε συνδυασμό με τα 240 Κέντρα Κοινότητας των δήμων, αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του προνοϊακού κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο ΟΠΕΚΑ θα είναι υπεύθυνος για τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος παιδιού, του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικες, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας σε περίπτωση θανάτου, αλλά και των επιδομάτων σε άτομα με αναπηρίες, ενώ θα διαχειρίζεται τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας αλλά και το σύνολο των προνοιακών παροχών, των οικονομικών και εισοδηματικών ενισχύσεων αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών για την οικονομική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Η Θ. Φωτίου τόνισε ότι το νομοσχέδιο «δεν αφορά την ακραία φτώχεια, δεν αφορά τους άπορους, γιατί οι πολιτικές για το παιδί αφορούν όλα τα παιδιά. Οι πολιτικές για τους ανάπηρους αφορούν όλους μας, αφού όλοι μας κάποια στιγμή της ζωής μας μπορεί να περιέλθουμε σε αυτήν την κατάσταση. Οι πολιτικές για τους ηλικιωμένους είναι για όλους μας, γιατί, όπως βλέπετε, γερνάμε. Οι πολιτικές για τη στέγη είναι για όλους μας, όσους δεν έχουν σπίτι ή έχουν ένα δάνειο», ενώ αναφερόμενη στο χαρτοφυλάκιο της πρόνοιας περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην οποία βρισκόταν όταν το παρέλαβε».

«Πενήντα τέσσερις εξαντλημένοι υπάλληλοι που πάλευαν με το τέρας της γραφειοκρατίας χωρίς μηχανισμούς ελέγχου. Επρεπε να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη για να μάθεις αν θα πάρεις ένα επίδομα, αν το δικαιούσαι, πότε θα στο δώσουν, πότε θα εγκριθεί, ποιο μέσο να βάλεις για να το πάρεις επιτέλους, αν μπορείς να βάλεις κάπου το ανάπηρο παιδί σου ή τον γνωστό του γνωστού σου, αν μπορείς να βάλεις τον ανάπηρο πατέρα σου κάπου δωρεάν ή να πληρώνεις και ούτω καθ’ εξής. Γι’ αυτό το παλαιό καθεστώς συντηρούσε αυτό το σύστημα λυσσαλέα, διότι πρόσφερε την πιο μεγάλη «δεξαμενή» πολιτικής πελατείας και πολιτικής εξάρτησης που υπήρχε, κατά την άποψή μου, στο ελληνικό κράτος» προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα, οι δαπάνες για την πρόνοια και την κοινωνική προστασία αποτελούσαν μόλις το 2,2% του ΑΕΠ – την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν διπλάσιος (4,1%)».

«Γνωρίζουμε και από επιστημονικές μελέτες ότι κάθε ευρώ που ξοδεύεται για την πρόνοια έχει πολλαπλασιαστή στο ΑΕΠ της χώρας. Εμείς λέμε ότι οι δαπάνες για την πρόνοια αυξάνουν τις θέσεις εργασίας. Οι πενήντα τέσσερις υπάλληλοι της πρόνοιας έγιναν ογδόντα επί των ημερών μας. Επιπλέον, επτακόσιοι διορίστηκαν στα Κέντρα Κοινότητας με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Επτακόσιες νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, τώρα προικοδοτείται το κράτος με διακόσιους ογδόντα από τους σημερινούς υπαλλήλους του ΟΓΑ που θα ενταχθούν στον ΟΠΕΚΑ. Αρα, το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας ξεκινάει με πάνω από χίλιους υπαλλήλους, εκεί που είχε πενήντα τέσσερις. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, στην ομιλία της επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής».

Πηγή: efsyn.gr

Δείτε!


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *