Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

Χρηστικά παραδείγματα για περιπτώσεις αυτοδυναμίας

Στη Βουλή κατατέθηκε μετά το πέρας της διαδικασίας διαβούλευσης, ο νέος εκλογικός νόμος που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα σε περίπτωση που λάβει πάνω από 25% στις εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη μπαίνει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με συνεδριάσεις την Πέμπτη και την Δευτέρα. Την επόμενη βδομάδα θα εισέλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 22 Ιανουαρίου.

Ο νόμος προβλέπει πως εάν ένα κόμμα λάβει ποσοστό μικρότερο του 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων τότε δεν δικαιούται επιπλέον έδρες, ενώ αν πάρει πάνω από 25% θα έχει κλιμακωτό μπόνους. Δηλαδή εάν το πρώτο κόμμα λάβει 25% θα έχει μπόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% θα λαμβάνει επιπλέον μία έδρα. Τέλος εάν λάβει πάνω από 40%, θα λαμβάνει ολόκληρο το μπόνους των 50 εδρών.

Παραδείγματα

  • Μάιος 2012: Πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 18,85% – Με το νέο σύστημα δεν θα λάμβανε μπόνους εδρών
  • Ιούνιος 2012: Πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 29,66% – Με το νέο σύστημα θα λάμβανε 30 έδρες
  • Ιανουάριος 2015: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 36,34% – Με το νέο σύστημα θα λάμβανε 40 έδρες
  • Σεπτέμβρης 2015: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,46% – Με το νέο σύστημα θα λάμβανε 38 έδρες

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… fimotro.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *