Λανθασμένες ταυτοποιήσεις οστών αγνοουμένων

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Δύο νέα περιστατικά ήρθαν στη δημοσιότητα

Γολγοθάς χωρίς τέλος για συγγενείς αγνοουμένων. Σήμερα, αποκαλύφθηκαν άλλες δύο λανθασμένες ταυτοποιήσεις οστών αγνοουμένων, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε τάφους στα κατεχόμενα, ο ένας στο τουρκοκυπριακό χωριό Μόρα και ο άλλος στο Κιόνελι, σύμφωνα με το ant1iwo.

Οι λάθος ταυτοποιήσεις είχαν γίνει το 2005, στο πλαίσιο του μονομερούς προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκταφές και ταυτοποίηση λειψάνων από τα κοιμητήρια Λακατάμιας και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Οι δύο οικογένειες είχαν αρχικά ειδοποιηθεί το 2007, στο πλαίσιο του προγράμματος, πως τα λείψανα των αγαπημένων τους είχαν εντοπιστεί στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου στη Λακατάμια και πως είχαν ταυτοποιηθεί.
Τα λάθη εντόπισε η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, εκπρόσωπος της οποίας επισκέφθηκε σήμερα μία από τις οικογένειες και την ενημέρωσε διά ζώσης.

Στη μία περίπτωση, τα οστά παραδόθηκαν στην οικογένεια και τάφηκαν με τιμές, ήδη από το 2012. Εξι χρόνια αργότερα αποδείχθηκε πως η ταυτοποίηση ήταν λανθασμένη, καθώς ο αγνοούμενος της οικογένειας εντοπίστηκε θαμμένος στα κατεχόμενα.

Το λάθος αποδίδεται, και αυτή τη φορά, στο πολύ μικρό δείγμα οστών που είχαν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, αλλά και στην αλλοίωση της ποιότητας του γενετικού υλικού από την πάροδο του χρόνου.

Η ΔΕΑ ενημέρωσε σήμερα την οικογένεια για το λάθος, ζητώντας εκταφή και επιστροφή των λειψάνων. Οσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση, η οικογένεια δεν παρέλαβε ποτέ τα οστά, καθώς θεωρούσε την όλη διαδικασία λανθασμένη. Τώρα επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της και θα κληθεί να παραλάβει τα σωστά οστά προς ταφή με τις δέουσες τιμές.

comments

Tags:

loading…

Πηγή: Ikypros.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *