«Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Στη δεύτερη φάση προχωρούν οι συνομιλίες για το ιστορικό διαζύγιο μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τρία βασικά ζητήματα της πρώτης φάσης: τα δικαιώματα των πολιτών, τα ιρλανδικά σύνορα και το νομοσχέδιο του Brexit.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος» στις συνομιλίες για το Brexit και τα πράγματα είναι έτοιμα για την άμεση έναρξη της προετοιμασίας της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Στις Βρυξέλλες έφτασε νωρίς το πρωί η Τερέζα Μέι, καθώς τα χρονικά περιθώρια στένευαν μετά την προθεσμία που της έδωσαν για την οριστικοποίηση της πρώτης προσωρινής συμφωνίας μέχρι την Κυριακή, προκειμένου να την μελετήσουν οι ηγέτες των 27 μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου και περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την Ε.Ε. τονίζοντας ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο ότι έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Σε ό,τι αφορά το άλλου «αγκάθι» με τους Βορειοϊρλανδούς εταίρους της η ίδια εγγυήθηκε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανδία.

Μιλώντας για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ότι αυτή θα ενεργοποιηθεί από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα. 

Αρχικά ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό.

Ο ίδιος, τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την Ε.Ε., όσο και για την Βρετανία, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο.

Πηγή: efsyn.gr

Δείτε!


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *