Μια αποτίμηση

Από προχθές το βράδυ που μεταδόθηκε η συνέντευξη του Τούρκου προέδρου στον τηλεοπτικό Σκάι πολλοί αναρωτήθηκαν για το αν έπρεπε να γίνει η επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Και χθες, μετά την έντονη αντιπαράθεσή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο -αλλά και τον πρωθυπουργό- για τη Συνθήκη της Λωζάννης, η αξιωματική αντιπολίτευση και κάποια κόμματα άρχισαν να μιλούν για απροετοίμαστη επίσκεψη κορυφής.

Με γνωστές, εδώ και δεκαετίες, τις διεκδικήσεις της Τουρκίας έναντι της χώρας μας, ευλόγως αναρωτιέται κανείς τι είδους προετοιμασία θα έπρεπε να γίνει; Να είχε υπάρξει συνεννόηση ώστε να μην τεθούν τα προβλήματα ανοικτά; Να κουκουλωθούν οι διαφορές στις δημόσιες δηλώσεις και να τεθούν μόνο κεκλεισμένων των θυρών; Ή μήπως η Ελλάδα να κόψει κάθε επαφή με τη γείτονα έως ότου επιλυθούν τα προβλήματα μαζί της;

Στην εξωτερική πολιτική, ο ρεαλισμός και η καλή εκτίμηση της συγκυρίας δεν ήταν ποτέ κακοί σύμβουλοι. Εν προκειμένω η συγκυρία ήταν ευνοϊκή για την Ελλάδα, καθώς είναι μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι άριστες κι έχουν ενισχυθεί οι διακρατικές σχέσεις της με τις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με τη γείτονα, οι σχέσεις της οποίας με όλο τον δυτικό κόσμο βρίσκονται στο ναδίρ.

Ο ρεαλισμός, επίσης, λέει ότι λόγω της τουρκικής απομόνωσης διεθνώς, η Ελλάδα για πολλούς λόγους -με κυριότερο αυτόν της γειτνίασης- είναι, στην παρούσα φάση, η μόνη πύλη του Ερντογάν προς τη Δύση. Αυτή την πύλη ο ίδιος με επιμονή θέλησε να ανοίξει. Του δώσαμε την ευκαιρία -και είχαμε συμφέρον να το πράξουμε- αλλά μάλλον δεν ήθελε, για τους δικούς του λόγους, να την αξιοποιήσει.

Στη βάση όλων αυτών η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα έγινε σε μια καλή συγκυρία για την Ελλάδα και με την τελευταία σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση. Εξελίχτηκε βέβαια -και λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του Ερντογάν- σε ανοικτή διπλωματική μάχη. Αλλά κι αυτό δεν έβλαψε τη χώρα μας. Οι αντιδράσεις από ΗΠΑ και Βερολίνο στις απαιτήσεις του αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης το αποδεικνύουν. Συνεπώς αυτό το κέρδος δεν είναι λίγο, ακόμη κι αν αποδειχτεί ότι ήταν το μοναδικό που αποκομίσαμε.

Πηγή: efsyn.gr

Δείτε!


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *