ΝΔ: Δικαστική έρευνα για Ξανθό, Πολάκη, Σκοπούλη για την Υγεία

Αυλαία έριξε, με τη σημερινή της συνεδρίαση, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που επί 18 μήνες διερεύνησε σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας συζητώντας για τα πορίσματα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας ο εισηγητής Σπύρος Λάππας, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε τις τεράστιες παθογένειες στου Οργανισμού και απήντησε στην ρητορική, όπως είπε, για «δίωξη αντιπάλων» ότι «το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε σε άλλα πορίσματα ανεξάρτητων αρχών τα οποία είχαν συνταχθεί στο παρελθόν από στελέχη όπως οι κ.κ. Σούρλας, Ρακιτζή κ.ά.». Ο κ. Λάππας, στην ομιλία του, επανέλαβε ότι «η διαφθορά υπήρξε κατ΄ εξοχή στο χώρο της Υγείας» και υποστήριξε ότι «είναι η βασικότερη αιτία χρεοκοπίας της χώρας», ενώ χαρακτήρισε το πόρισμα που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ «καταπέλτη». Τέλος, σημείωσε ότι στο εν λόγω πόρισμα, «στις 158 σελίδες περιγράφονται οι πτυχές της σκανδαλώδους οικονομικής διαχείρισης και της λειτουργίας του Φορέα, που χρήζουν, περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη». Τελειώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Λάππας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι η επιτροπή μας λειτούργησε σε ένα κλίμα δυσπιστίας. Ο τοίχος έπεσε και ίσως ήταν η γυψοσανίδα που έπεσε στο υπόγειο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο στόχος ήταν ένας. Να διερευνήσουμε τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας και το επιτελέσαμε σε αρκετό βαθμό».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς καταθέτοντας το πόρισμα της ΝΔ δήλωσε ότι «η ΝΔ θεωρεί ότι πράγματι, μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής, ανέκυψαν σοβαρά ζητήματα πολιτικών ή και ποινικών ευθυνών που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και αφορούν στην περίοδο 2015-2018 και που η πλειοψηφία αρνήθηκε να εξεταστούν στην παρούσα Εξεταστική».

Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμά της η ΝΔ ζητεί δικαστική διερεύνηση και μιας απόφασης της υφυπουργού Υγείας επί κυβέρνησης Σαμαρά Φωτεινής Σκοπούλη για το θέμα των αντιδραστηρίων και καταλήγει στο ότι πλην της υπόθεσης της κ. Σκοπούλη δεν προκύπτουν ούτε πολιτικές ούτε ποινικές ευθύνες για υπουργούς της κυβέρνησης ΝΔ. Ο κ. Γεωργαντάς, μάλιστα έκανε λόγο για εμμονή από την πλευρά της πλειοψηφίας στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη εξηγώντας ότι ο εισαγγελέας διαφθοράς έχει ασχοληθεί με το θέμα των προσλήψεων χωρίς να αποδοθούν ευθύνες στο πρόσωπο του πρώην υπουργού. Τελειώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι από την Εξεταστική Επιτροπή διαφάνηκε «μία πλήρης εμμονή της πλειοψηφίας σε ζητήματα που είχαν διερευνηθεί στο παρελθόν ενώ δεν υπήρξε η ευαισθησία να διερευνηθούν και ζητήματα που αφορούν στην περίοδο 2015-2018». Επιπλέον, ο κ. Γεωργαντάς κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «στοχοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ και συνέβαλε στην πλήρη απαξίωσή του» ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις «για τον ρόλο της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου και του επιτελείου της» λέγοντας επίσης ότι «την ώρα που καταγγέλλονταν οι 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ η κυβέρνηση καταχράται το πρόβλημα του μεταναστευτικού για να κάνει προσλήψεις».

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καταθέτοντας το πόρισμα του κόμματός της υπογράμμισε ότι αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ «διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα, αταξία, κακοδιαχείριση ενδεχομένως και σπατάλη. Ωστόσο είναι άλλο πράγμα να πει κανείς ότι υπήρξαν αυτά και τελείως διαφορετικό να μπορούμε σήμερα να περιγράψουμε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων». Σύμφωνα με την κ. Χριστοφιλοπούλου η Δημοκρατική Συμπαράταξη «δεν μπορεί να διαπιστώσει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων» ωστόσο, σημείωσε ότι «τα συμπεράσματα μας είναι χρήσιμα για το πώς διαχειριζόμαστε τον ευαίσθητο χώρο της υγείας και είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε πως στο μέλλον θα νομοθετήσουμε αλλιώς για το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης είπε ότι η θέση του κόμματός του «είναι να σταλεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη και να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων» ενώ σημείωσε ότι και η περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ «αναδεικνύει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της νυν κυβέρνησης».

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, εισηγητής του Ποταμιού, υποστήριξε ότι «για όλες τις παραπάνω υποθέσεις αρμόδιες είναι δικαστικές αρχές» ωστόσο επιφυλάχθηκε στο αν υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες. Εντούτοις προσέθεσε ότι «ακόμα και αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες έχουν παραγραφεί» και σημείωσε ότι «αν το πολιτικό προσωπικό ενδιαφέρεται πραγματικά για τα θέματα αυτά να το αποδείξει με την Συνταγματική Αναθεώρηση και να υιοθετήσει τις προτάσεις του Ποταμιού για μη παραγραφή πολιτικών ευθυνών». Αλλιώς, όπως είπε, «θα πιστέψουμε ότι αυτό που ενδιαφέρει τη Βουλή δεν είναι η πραγματική απόδοση ευθυνών αλλά μόνο η λάσπη».

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος συντάχθηκε απολύτως με το πόρισμα της πλειοψηφίας και στάθηκε στο θέμα των 23 προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής-πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νίκος Νικολόπουλος, στην τοποθέτησή του ήταν καταπέλτης για τα όσα περιγράφονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας για το ΚΕΕΛΠΝΟ και σημείωσε ότι «είναι ζήτημα Δημοκρατίας» η διαλεύκανση των ζητημάτων στο χώρο της Υγείας.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε το σώμα ότι έλαβε εξώδικο από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θεωρεί τον πρόεδρο της Επιτροπής υπεύθυνο για την διαρροή στα ΜΜΕ του πορίσματος της πλειοψηφίας, κατηγορία την οποία αντέκρουσε ο κ. Μπαλωμενάκης. Ωστόσο τόσο τα μέλη της πλειοψηφίας όσο και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος αντέδρασαν έντονα και πρότειναν να συνταχθεί μία επιστολή προς τους προέδρους των κομμάτων όπου θα καταγράφεται προσπάθεια εκφοβισμού στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.

Την προσεχή Πέμπτη το πρωί ορίστηκε η τελική συνεδρίαση ώστε να γίνει ψηφοφορία επί του πορίσματος ή των πορισμάτων συνολικά για τα θέματα που εξέτασε επί 18 μήνες η Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής και να παραδοθεί το υλικό, την Παρασκευή, στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Το πόρισμα της ΝΔ για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας η ΝΔ.

Με βάση το πόρισμα της ΝΔ «Το ΚΕΕΛΠΝΟ, έως και το 2014, πάντα λειτούργησε εντός του νομοθετικού πλαισίου που το διείπε, ως ο φορέας υλοποίησης της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας σε θέματα διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας και στη διαχείριση κρίσεων. Καθώς έπρεπε να χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και ταχύτητα αντιδράσεων, είχε ένα ειδικό οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική συγγενών οργανισμών. Η Νέα Δημοκρατία δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα υποθέσεις που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζει το έργο της Δικαιοσύνης. Εκφράζει όμως, έντονες επιφυλάξεις για το ρόλο συγκεκριμένων κυβερνητικών λειτουργών στη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της υπόθεσης, ιδίως της Γενικής Επιθεωρήτριας κ. Παπασπύρου και του επιτελείου της. Ειδικότερα στα όσα ψευδώς κατέθεσε ο Αν. Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης και στην Εξεταστική Επιτροπή της Υγείας αναφορικά με τις συμβάσεις σίτισης και συντήρησης της Δομής Οροθετικών η Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφανθεί με την υπ´ αριθμ 6827 /2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που καταδικάζει τον Αν. Υπουργό Υγείας στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και σε καταβολή χρηματικής αποζημίωσης ύψους 8.000,00 ευρώ, κατόπιν σχετικής αγωγής του υπευθύνου της Δομής και μάρτυρα της Εξεταστικής Επιτροπής Σταμάτη Πουλή».

Σχετικά με την τοποθέτηση των 23 υπαλλήλων επί Άδωνι Γεωργιάδη η ΝΔ επισημαίνει:

«Κανένα απολύτως στοιχείο σύνδεσης και εμπλοκής του Άδωνι Γεωργιάδη δεν προέκυψε με τις τοποθετήσεις των 23.

Η ανάδειξη του θέματος από την πλειοψηφία ως μείζον πολιτικό σκάνδαλο, αποδεικνύει ότι ο στόχος εξαρχής ήταν η μικροπολιτική εκμετάλλευσή του, προκειμένου να σπιλωθούν και να διωχθούν πολιτικοί αντίπαλοι. Η όλη προσπάθεια βασίζεται σε έκθεση της διορισμένης από το ΣΥΡΙΖΑ Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, ενώ μετά από καταγγελίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη σχηματίσει δικογραφία κατά των Επιθεωρητών για τον τρόπο που διενεργούν τις προκαταρκτικές στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η Νέα Δημοκρατία αμφισβητεί την αξιοπιστία και τις προθέσεις σύνταξης του πορίσματος».

Μεταξύ άλλων το πόρισμα της ΝΔ αναφέρει ότι «Δεν προέκυψαν σε κανένα σημείο της διαδικασίας στοιχεία που να καταδεικνύουν παρέμβαση υπουργού ή άλλου πολιτικού προσώπου προς επηρεασμό αποφάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την περίοδο που εξετάστηκε (έως 2014), με μοναδική εξαίρεση την επιστολή της κ. Φ. Σκοπούλη περί απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταιρεία για την προμήθεια αντιδραστηρίων για τον ιό του Δυτικού Νείλου, τη στιγμή μάλιστα που α) η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων είχε απορρίψει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης, μη αποδεχόμενη τις αιτιάσεις περί κατεπείγοντος και β) είχαν εξασφαλιστεί δωρεάν τα απαιτούμενα αντιδραστήρια»

Για την αγορά εμβολίων, σημειώνονται τα παρακάτω:

Η Ελλάδα αντιμετώπισε τις τελευταίες δεκαετίες σειρά προκλήσεων για τη δημόσια υγεία (γρίπη χοίρων, γρίπη πτηνών, ιός Δυτικού Νείλου, HIV, ελονοσία). Οι κρίσεις αυτές ξεπεράστηκαν αποτελεσματικά, χάριν στην παρέμβαση, τη συμβολή και το έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ εν γένει. Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις των επιδημιών, τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και στην οικονομία, ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση, έχει επιδοθεί σε μια συντονισμένη επιχείρηση πλήρους απαξίωσης και υποβάθμισης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα αποτελέσματα της οποίας είναι δυστυχώς ήδη ορατά στη δημόσια υγεία».

Τέλος, όπως αναφέρει η ΝΔ μεταξύ άλλων «Η κυβέρνηση εδώ και 4 χρόνια καταχράται το πρόβλημα του μεταναστευτικού, επικαλείται το «κατεπείγον» και την ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας για να κάνει προμήθειες και προσλήψεις με αδιαφάνεια και χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Μέσω του προγράμματος Philos ξοδεύτηκαν αρχικά 17,5 εκ. χρήμα από κοινοτικούς πόρους και προσελήφθησαν 294 άτομα εκτός ΑΣΕΠ ακόμα και σε ειδικότητες που αυτό δεν προβλεπόταν. Με το νόμο 4549/18 η κυβέρνηση, ενέταξε το Philos στη χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ και από τότε έχουν γίνει 2 παρατάσεις συμβάσεων των ατόμων που είχαν αρχικώς προσληφθεί. Για κάθε παράταση η κυβέρνηση επικαλέστηκε κάθε φορά, αδυναμία να ολοκληρώσει εγκαίρως τις διαδικασίες πρόσληψης. Τα άτομα αυτά δε, εργάζονται σε δομές εκτός ΚΕΕΛΠΝΟ, αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας. Στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουμε το πρωτοφανές περιστατικό να απολύονται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εργαζόμενοι – συνδικαλιστές, με τη Διοίκηση να βασίζεται αποκλειστικά σε πόρισμα της διορισμένης από την Κυβέρνηση Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης και ενώ η ποινική διαδικασία βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο ενώ το ίδιο το κλιμάκιο ελέγχου, ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη».

Με βάση το πόρισμα της ΝΔ «Το ΚΕΕΛΠΝΟ, έως και το 2014, πάντα λειτούργησε εντός του νομοθετικού πλαισίου που το διείπε, ως ο φορέας υλοποίησης της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας σε θέματα διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας και στη διαχείριση κρίσεων. Καθώς έπρεπε να χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και ταχύτητα αντιδράσεων, είχε ένα ειδικό οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική συγγενών οργανισμών. Η Νέα Δημοκρατία δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα υποθέσεις που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζει το έργο της Δικαιοσύνης. Εκφράζει όμως, έντονες επιφυλάξεις για το ρόλο συγκεκριμένων κυβερνητικών λειτουργών στη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της υπόθεσης, ιδίως της Γενικής Επιθεωρήτριας κ. Παπασπύρου και του επιτελείου της. Ειδικότερα στα όσα ψευδώς κατέθεσε ο Αν. Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης και στην Εξεταστική Επιτροπή της Υγείας αναφορικά με τις συμβάσεις σίτισης και συντήρησης της Δομής Οροθετικών η Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφανθεί με την υπ´ αριθμ 6827 /2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που καταδικάζει τον Αν. Υπουργό Υγείας στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και σε καταβολή χρηματικής αποζημίωσης ύψους 8.000,00 ευρώ, κατόπιν σχετικής αγωγής του υπευθύνου της Δομής και μάρτυρα της Εξεταστικής Επιτροπής Σταμάτη Πουλή».

Το πόρισμα του ΔΗΣΥ για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Παρατυπίες, με πλέον χαρακτηριστικές την ανυπαρξία απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου και την ανυπαρξία γραπτής σύμβασης μεταξύ των συνεργατών και του ΚΕΕΛΠΝΟ, διαπιστώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για «το ζήτημα των 22 προσλήψεων που έγιναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, και εν συνεχεία διατέθηκαν ως επί το πλείστον στο γραφείο του τότε Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη» στο δικό της πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίος κατέθεσε σήμερα. Ωστόσο επισημαίνει ότι δεν προκύπτει θετική γνώση, δηλαδή δεν υπήρξε άμεσος δόλος όσον αφορά τον τότε υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, «ο οποίος πάντως όφειλε (είτε ο ίδιος, είτε δια του πολιτικού του γραφείου που αποτελεί οργανωμένη υπηρεσιακή μονάδα, με Διευθυντή και προσωπικό) να έχει ελέγξει τη νομιμότητα της διαδικασίας πρόσληψης και απασχόλησης τουλάχιστον των 14 υπαλλήλων – συνεργατών του ΚΕΕΛΠΝΟ που διατέθηκαν στο γραφείο του». Επίσης, δεν προέκυψε θετική γνώση στο πρόσωπο της τότε προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την οποία επισημαίνεται ότι «σε αντίθεση με τον υπουργό», «η πρόεδρος δεν είχε οργανωμένο γραφείο (με αποσπασμένους ή μετακλητούς υπαλλήλους και εξιδεικευμένο προσωπικό της επιλογής της) και, ως εκ τούτου προκύπτει ότι η δυνατότητα ελέγχου της εσωτερικής λειτουργίας του φορέα ήταν κατά τεκμήριο περιορισμένη».

Τέλος, σύμφωνα με τη ΔΗΣΥ «η πρόσληψη φαίνεται να έγινε με ευθύνη υπηρεσιακών παραγόντων του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τους οποίους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ποινική διαδικασία (άσκηση ποινικών διώξεων)» και «η έρευνα ευθυνών μη πολιτικών προσώπων εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της Εξεταστικής Επιτροπής».

Όσον αφορά τις καμπάνιες για τον καρκίνο και τον ιό HIV, το ΔΗΣΥ σημειώνει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε αρμοδιότητα πρόληψης και ενημέρωσης και επί μη λοιμωδών νοσημάτων, ωστόσο «ανακύπτουν ζητήματα σχετικά με την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν διαχρονικά οι διαδικασίες υλοποίησης των επικοινωνιακών δράσεων, οι συναφείς συμβάσεις ανάθεσης και η προβολή μηνυμάτων σε συγκεκριμένα ΜΜΕ», ενώ «δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σε σχέση με το ύψος των δαπανών και εάν αυτές ήταν ανάλογες του επιδιωκόμενου κάθε φορά σκοπού».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την διαταχθείσα λογιστική πραγματογνωμοσύνη στο ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνεται ότι «δεν προέκυψε «έλλειμμα», αλλά «διαφορές» συνολικού ύψους 89 εκατ. ευρώ». Το ΔΗΣΥ σημειώνει ότι οι πραγματογνώμονες «καταλήγουν ότι «Σχετικά με τη φύση ή τον τρόπο σχηματισμού των διαφορών στις χρήσεις 2010-2014, δεν είμαστε σε θέση να εκφέρουμε άποψη λόγω του ανεπαρκούς τρόπου κατάρτισης των απολογισμών και της έλλειψης ελεγκτικών στοιχείων για την επιβεβαίωση των εσόδων και εξόδων των απολογισμών»» και ως εκ τούτου συμπεραίνει ότι «παρίσταται ανάγκη να ελεγχθούν τα παραστατικά χρηματικών κινήσεων, τα εντάλματα πληρωμών και είσπραξης καθώς και η εν τοις πράγμασιν διάθεση των χρηματικών ποσών που εισέρρευσαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από την τακτική δικαιοσύνη, προς τον σκοπό διακρίβωσης της τέλεσης ή μη ποινικού αδικήματος»

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… vradini.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *