Νovartis: Δωροδοκίες 50 εκατ. ευρώ σε κρατικούς αξιωματούχους – Τι δείχνει η δικογραφία

Περίπου 50 εκατ. ευρώ παράνομων αμοιβών φαίνεται να περιλαμβάνει η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές. 

Όπως αναφέρουν η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.

Πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση «δωροδοκία» εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων. 

Η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται σε ότι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολύ περισσότερα πρόσωπα όπως γιατροί, μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα κ.α.

Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση

Η πολιτική ατζέντα φαίνεται να αλλάζει πλήρως μετά το Σκοπιανό και τη διαμάχη για τα συλλαλητήρια και είναι πιθανό σχετική παρέμβαση να υπάρξει σχετικώς σήμερα και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του στην Πάτρα στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας που ολοκληρώνει τις διήμερες εργασίες του σήμερα. Άλλωστε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναδείξει την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής και στη νέα φάση της διακυβέρνησης μετά την τρίτη αξιολόγηση και προς την τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο.

Πηγή: topontiki.gr

Δείτε!


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *