Ο διεθνής Τύπος για το δημοψήφισμα

«Νικητές και χαμένοι μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ», τιτλοφορείται σημερινό άρθρο της Suddeutsche Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας απέτυχε, καθώς η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 36%.

Ωστόσο η γερμανική εφημερίδα τονίζει την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφέρεται και στις αντιδράσεις των Ευρωπαίων.

«Αναμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση» και να «προχωρήσουν στην εφαρμογή της, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και ενότητα πέραν πολιτικών παρατάξεων προς το συμφέρον της χώρας», επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, κινήθηκε και ο εκπρόσωπος για διεθνή ζητήματα των ευρωβουλευτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κνουτ Φλέκνεσταϊν. «Γι’ αυτό ζητάμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα να εφαρμόσουν τη συμφωνία βάσει της επιθυμίας της πλειοψηφίας των πολιτών και να υιοθετήσουν τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα».

Η Welt επισημαίνει ότι: «Το δημοψήφισμα απέτυχε, όμως ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για επιτυχία», αναφερόμενη στην αντίδραση του Ζάεφ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η συντηρητική, γερμανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στις δηλώσεις του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, του επικεφαλής του εθνικιστικού, δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, ο οποίος εκτίμησε ότι μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει «απολέσει τη νομιμοποίησή της».

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, «μια αποτυχία που παρουσιάζεται ως επιτυχία», σχολιάζει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το δημοψήφισμα για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ «απέτυχε», σημειώνει το Spiegel, όμως «η κυβέρνηση παρουσιάζει το αποτέλεσμα ως επιτυχία. Ωστόσο πολλοί πολίτες έχουν απογοητευθεί και γι’αυτό δεν πήγαν να ψηφίσουν», συνεχίζει.

Παρόλα αυτά το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί ποσοστό συμμετοχής 50%. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 1,8 εκατομμύριο, όμως από την ΠΓΔΜ έχουν μεταναστεύσει περίπου 400.000 άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι, κι αυτοί δεν μπορούσαν να ψηφίσουν.

Την ίδια επισήμανση κάνει και ο Σάσο Ορντανόσκι, ένας από τους πιο γνωστούς επικοινωνιολόγους της ΠΓΔΜ μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 1,8 εκατομμύριο, αν και στη χώρα ζουν το πολύ 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι», δήλωσε. «Και τα δύο στρατόπεδα μπορούν να ισχυριστούν ότι κέρδισαν», τόνισε ο ίδιος.

Ωστόσο ο Ορντανόσκι επεσήμανε ότι «οι 650.000 ψήφοι δεν είναι αμελητέο νούμερο, με δεδομένο ότι το 90% εξ αυτών τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα «καλή αρχή για να συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία».

Σχετικά ευρείες αναφορές στο χθεσινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ κάνουν σε σημερινά δημοσιεύματά τους τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, προβάλλοντας στους τίτλους τους το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, «το οποίο καθιστά άκυρο το δημοψήφισμα».

Ενδεικτικά, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung αναφέρει στον τίτλο του δημοσιεύματος της «Μακεδονία-Άκυρο», σημειώνοντας στον υπέρτιτλο πως «Στο δημοψήφισμα δεν επετεύχθη η απαραίτητη συμμετοχή του 50%». Η εφημερίδα κάνει λόγο για «βαριά υποτροπή, καθώς, παρά την διαφήμιση δυτικών πολιτικών συμμετείχε μόνον το 34% του πληθυσμού, που σε ποσοστό 90% ψήφισαν «Ναι», ενώ οι εθνικιστές είχαν καλέσει σε μποϋκοτάρισμα του δημοψηφίσματος, και η οριστική απόφαση για τη διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα θα ληφθεί στη Βουλή». Σύμφωνα με την Kronen Zeitung, πρόκειται για την αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας» σε Βόρεια Μακεδονία, την οποία επέβαλε η γειτονική Ελλάδα λόγω της ομώνυμης βόρειας επαρχίας της. «Ως μέσο πίεσης η Αθήνα μπλόκαρε επί σχεδόν τρεις δεκαετίες τον δρόμο της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα «Ναι» στο δημοψήφισμα θα άνοιγε τον δρόμο για μία γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία υποστηρίζει γι αυτό τον λόγο τους εθνικιστές της απομόνωσης οι οποίοι κινητοποιούνται εναντίον του φερόμενου «ελληνικού εκβιασμού»».

«Ακυρο το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος», έχει ως τίτλο η εφημερίδα Kurier, παρατηρώντας στον υπότιτλο πως υπήρξε χαμηλή συμμετοχή στο ιστορικό δημοψήφισμα, θέτοντας σε αμφιβολία καθοριστική συμφωνία με την Αθήνα. Στο δημοσίευμα παρατίθεται το ερώτημα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων, όπως σημειώνεται, υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά διχάζονται οι γνώμες τους ως προς την συμφωνία με την Ελλάδα που προβλέπει την αλλαγή του ονόματος από «Μακεδονία» σε Βόρεια Μακεδονία και την οποία είχαν διαπραγματευτεί οι Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας. Αναφέρεται επίσης ότι με την αλλαγή του ονόματος και την παραίτηση των Σκοπίων από την «ιστορική πιστοποίηση», η Αθήνα θα εγκατέλειπε το «βέτο» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ επισημαίνεται πως το δημοψήφισμα δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα και πως η απόφαση για αλλαγή του ονόματος θα πρέπει να ληφθεί από τη Βουλή, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, την οποία δεν διαθέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ. Η εφημερίδα αναφέρει πως η αντίδραση κατά της αλλαγής του ονόματος είναι ιδιαίτερα ισχυρή, κατά της Συμφωνίας με την Αθήνα τάσσεται το εθνικοσυντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ο αρχηγός είχε καλέσει σε μποϋκοτάρισμα του δημοψηφίσματος, όπως επίσης και ο προσκείμενος σε αυτό το κόμμα πρόεδρος της χώρας.

Για «Μαζικό μποϋκοτάρισμα του δημοψηφίσματος για το όνομα», κάνει λόγο στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματος της η εφημερίδα Die Presse, προσθέτοντας στον υπότιτλο ότι μόνον λίγοι ψηφοφόροι προσήλθαν στην ετυμηγορία για έναν συμβιβασμό με την Αθήνα στη διαφορά για το όνομα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ακόμη και μετά το δημοψήφισμα, στη «Μακεδονία» παραμένει η ασάφεια ως προς την αλλαγή του ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία καθώς, ενώ αναμενόταν μία σαφής νίκη των υποστηρικτών της Συμφωνίας με την Ελλάδα, το ποσοστό συμμετοχής ήταν χαμηλό και μέχρι τις 18.30 βρισκόταν στο 34,6% που σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε το απαιτούμενο τουλάχιστον 50%, και άρα το δημοψήφισμα ήταν άκυρο. Στο δημοσίευμα γίνεται μία αναδρομή στο ζήτημα του ονοματολογικού και αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα επόμενα βήματα με τις απαιτούμενες διαδικασίες. Τονίζεται πως οι αντίστοιχες πλειοψηφίες είναι εφικτές, αλλά δεν είναι σίγουρες ούτε στα Σκόπια ούτε στην Αθήνα, ενώ επισημαίνεται πως σε περίπτωση αποτυχίας της έγκρισης της Συμφωνίας η προσδοκώμενη από τα Σκόπια προσέγγιση με την ΕΕ και η ένταξη στο ΝΑΤΟ μετατίθεται στο απώτερο μέλλον.

Στο ίδιο πνεύμα είναι η σχετικά σύντομη αναφορά στο χθεσινό δημοψήφισμα που γίνεται στο δημοσίευμα στην εφημερίδα Der Standard, στο οποίο τονίζεται ότι η συμμετοχή υπήρξε χαμηλή, καθιστώντας το ως εκ τούτου, άκυρο.

&Στην σύγχυση που επικράτησε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δημοψηφίσματος αναφέρεται το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde που κάνει λόγο για μία έκβαση που επέτρεψε και στις δύο πλευρές να διεκδικήσουν την νίκη: στον Ζόραν Ζάεφ να πανηγυρίσει για «την επιτυχία της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής Μακεδονίας», αφού «η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε μία ευρωπαϊκή Μακεδονία», στον ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν να μιλήσει για «ευρεία υποστήριξη» της συμφωνίας, την ώρα που μερικές εκατοντάδες αντίπαλοι της συμφωνίας γιόρταζαν επίσης την «νίκη» τους μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στα Σκόπια, ενώ ο ηγέτης του VMRO-DPMNE δήλωνε ότι η αρνητική ψήφος σε συνδυασμό με την αποχή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση.

Η αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση είναι σαφής, όμως επίσης η διαδικασία δεν έχει ενταφιασθεί, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Le Monde. Στόχος του Ζόραν Ζάεφ είναι πλέον να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύo τρίτων στο κοινοβούλιο για την συνταγματική μεταρρύθμιση που επιτάσσει η συμφωνία των Πρεσπών «Δεν υπάρχει εναλλακτική», επέμεινε χθες το βράδυ προειδοποιώντας ότι δεν θα διστάσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές , εάν οι διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση δεν δώσουν αποτέλεσμα.

Η προσέγγιση με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση χαίρει ευρείας συναίνεσης στην χώρα, Ομως η κυβέρνηση αναμφίβολα υποτίμησε ως επιδερμικό τον χαρακτήρα του ονοματολογικού, που αφορά την ίδια την ταυτότητα του νεαρού κράτους. Ενα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θεώρησε ταπείνωση να πρέπει να αναγκασθεί να αποδεχθεί μία τόσο θεμελιώδη αλλαγή, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία επιτρέπει στα Σκόπια να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικός» και να αναφέρονται σε «μακεδονική γλώσσα», γράφει η εφημερίδα.

«Ολα εξελίσσονται ως εάν όλοι καταλαβαίνουν την ανάγκη για έναν συμβιβασμό, αλλά κανείς δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτόν», έλεγε ευρωπαίος διπλωμάτης πριν από την ψηφοφορία. Οι προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι μία τέτοια ευκαιρία «δεν παρουσιάζεται παρά μία φορά ανά γενιά» δεν ήταν αρκετές για να νικήσουν τους δισταγμούς, ούτε οι πιεστικές εκκλήσεις των Δυτικών, που έσπευσαν στα Σκόπια τις ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

Το ζήτημα της ταυτότητας δεν είναι το μόνο που ευθύνεται για το αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση εκκινούσε με ένα βαρύ μειονέκτημα, το ζήτημα των εκλογικών καταλόγων, που έχουν καταρτισθεί βάσει απογραφής που έγινε πριν από 16 χρόνια και έκτοτε η χώρα έχει χάσει 300.000 έως 400.000 κατοίκους της που έχουν μεταναστεύσει, επισημαίνει το δημοσίευμα της Le Monde που αναφέρεται επίσης στην στρατηγική της αντιπολίτευσης, η οποία υπό την πίεση των δυτικών πρωτευουσών δεν έκανε επισήμως, αλλά ατύπως, εκστρατεία υπέρ του μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την χώρα, που είναι συνηθισμένη στις πολιτικές κρίσεις. Ο πανεπιστημιακός Γκόραν Γκεοργκίεφ, πρώην αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών, μιλώντας πριν από την ψηφοφορία για το ενδεχόμενο νέου μπλοκαρίσματος της διαδικασίας, δήλωσε στην εφημερίδα: «Θα βρεθούμε και πάλι σε αδιέξοδο. Θα πληγούν όλες οι προοπτικές μεταρρυθμίσεων για τον τερματισμό της διαφθοράς και των πελατειακού κράτους. Οι νέοι θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν την χώρα. Και, ακόμη χειρότερα, οι Αλβανοί θα αναρωτηθούν τι μπορεί να περιμένουν από αυτήν την χώρα».

Για τους Ευρωπαίους επίσης τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά. Η στράτευσή τους στην προεκλογική εκστρατεία δεν φαίνεται ότι βάρυνε στο αποτέλεσμα. Κυρίως, μετά την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών ανάμεσα στο Κόσοβο και την Σερβία, η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί σπάνια πηγή ελπίδας σε μία περιοχή, τα Βαλκάνια, που πλήττονται και πάλι από πάθη ταυτότητας, καταλήγει το δημοσίευμα της Le Monde.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… vradini.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *