Πάνω από €600.000 για τον Santa Claus

O πίνακας-outsider που διέψευσε τις αμφιβολίες & οι «καυτές» αποδόσεις

Παρά το γεγονός ότι ο πίνακας του Andy Warhol «Santa Claus (from Myths)» που εμφανίστηκε προς πώληση το βράδυ της Τετάρτης σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Παρίσι, θεωρείτο outsider, κατάφερε να διαψεύσει τις ανησυχίες χαρίζοντας κέρδη σε οίκο και ιδιοκτήτη.

Οσοι νόμισαν ότι ήταν μεγάλο ρίσκο να αγγίξει ακόμη και τις 500.000 ευρώ που ήταν η ελάχιστη τιμή εκτίμησης στη συμφωνία οίκου-πωλητή, είδαν προς έκπληξή τους τη μία προσφορά να διαδέχεται την άλλη.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι το έργο δεν αποτελεί θέμα κορυφαίας ζήτησης στην αγορά έργων του Warhol, τράβηξε αρκετά χτυπήματα με αποτέλεσμα να αγοραστεί έναντι 631.500 ευρώ.

Οι διαστάσεις του πίνακα είναι 152,4×152,4εκ. και χρονολογείται το 1981. Η υπογραφή του Andy Warhol αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα blue chip ονόματα στο διεθνές χρηματιστήριο τέχνης, καθώς από τις συναλλαγές των έργων του οι επενδυτές βλέπουν ασύλληπτες αποδόσεις.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα παρακάτω παραδείγματα:

ΟΙ ΚΑΥΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΑΝ ΕΡΓΑ ΤΟΥ WARHOL

Ο πίνακας «Liz» είχε αγοραστεί προς 3.683.046 ευρώ. Όταν μεταπωλήθηκε στην 5ετία, η αξία του εκτοξεύθηκε στα 14.378.700 ευρώ.

Το έργο «Campbell’s Soup» που ανήκει σε μία από τις πιο διάσημες σειρές του Warhol είχε αλλάξει χέρια προς 1.872.005 ευρώ. Όταν ξαναεμφανίστηκε σε δημοπρασία ο ιδιοκτήτης του είδε σημαντική άνοδο εφόσον η τελική του τιμή άγγιξε τα 5.144.250 ευρώ.

 

Μία από τις πιο σημαντικές όμως αποδόσεις που έχει χαρίσει ποτέ έργο του Warhol είναι για τον πίνακα «Mao». Η αρχική του τιμή ήταν 20.123 ευρώ. Όταν ξαναπωλήθηκε ο πίνακας άγγιξε τιμή 1.184.240 ευρώ!!!

Πηγή: Parapolitika.gr

Δείτε!


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *