Πέφτουν οι τόνοι αντιπαράθεσης για το Μεταναστευτικό

Κρίσιμη επίσκεψη Μητσοτάκη σε Λέσβο, Χίο, Σάμο

Έρχονται μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών

Συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να πέσουν οι τόνοι στο μεταναστευτικό μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα την Τρίτη και την Τετάρτη σε Χίο και Λέσβο από κατοίκους που αντιδρούν στις κλειστές δομές. Σε αυτό το πλαίσιο, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού και αυτοδιοικητικών στελεχών, αποφασίστηκαν μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Επίσης ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί και τα τρία νησιά – Λέσβο, Χίο, Σάμο- αρχής γενομένης από τη Σάμο.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ τα Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών.

Τονίστηκε  ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα  περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο».

Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου, διεμήνυαν και πριν από τη συνάντηση πως το ραντεβού με τους αυτοδιοικητικούς, δεν σηματοδοτεί κάποιου είδους αναδίπλωση από τα σχέδιά της, στο κέντρο των οποίων είναι η κατασκευή νέων κλειστών δομών.

Κάτι που υπογράμμισε και κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Για μία ακόμη φορά, θα εξηγήσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Είμαι έτοιμος να ακούσω -όπως πάντα ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε- κάθε δημιουργική πρόταση. Αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε σε γόνιμα συμπεράσματα. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες που θα κάνουν την παρόξυνση ενός προβλήματος, ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπισή του».

Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ που εστάλησαν ως ενισχύσεις στα νησιά αποχώρησαν καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση κατασκευής των δομών και δεν υπάρχει λόγος παραμονής τους στη Λέσβο και τη Χίο.

Πάντως, στη Λέσβο την Τρίτη πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… fimotro.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *