Περισσότερες αρμοδιότητες για τον ESM επιθυμεί ο Ρέγκλινγκ

Μεγαλύτερη εξουσία και περισσότερες αρμοδιότητες επιθυμεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ να αποκτήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο περιθώριο των φθινοπωρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, «οι νέες εξουσίες, οι οποίες απαιτούν τροποποιήσεις στη συμφωνία για τον ESM που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, θα επιτρέψουν στο ταμείο να είναι έτοιμο να παράσχει αμέσως ένα πρόγραμμα διάσωσης συνοδευόμενο από όρους σε όποια χώρα το χρειαστεί».

«Αν ο ESM λάβει νέες εξουσίες, να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καταρτίζει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα πρόγραμμα με όρους, αυτό δεν θα μπορούμε να το κάνουμε αν δεν ελέγχουμε συνεχώς τις οικονομίες των χωρών της Eυρωζώνης», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM και προσέθεσε ότι «η ιδέα αυτή δεν είναι και τόσο επαναστατική, καθώς ο ESM ήδη ελέγχει τις οικονομίες των μισών χωρών της Eυρωζώνης».

Επιπλέον, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως «το ζήτημα είναι ευαίσθητο, διότι βάσει των συνθηκών της ΕΕ, η δουλειά του ελέγχου και της εποπτείας έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, θα ήθελαν να δουν να μοιράζεται αυτή την ευθύνη ένας διακυβερνητικός οργανισμός, όπως ο ESM, επειδή πιστεύει πως η Κομισιόν είναι πολύ πολιτικοποιημένη».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει: «δεν σκοπεύω να αρπάξω αρμοδιότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι δυνατό, διότι περιλαμβάνονται στις συνθήκες της ΕΕ». Ερωτηθείς για το πότε πιστεύει ότι θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι αλλαγές στον ESM, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε ότι «το 2018 θα ήταν μια καλή χρονιά».

«Έχουμε ένα παράθυρο τους επόμενους 12 μήνες διότι δεν είναι προγραμματισμένα άλλα μεγάλα γεγονότα, όπως το 2019 που είναι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η επιλογή της νέας Επιτροπής», κατέληξε.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:
http://www.enikonomia.gr/international/169077,perissoteres-armodiotites-gia-ton-esm-epithymei-o-regklingk.html

Δείτε!


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *