ΠΕΡ.ΚΕΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Στόχος να γίνει πρωτεύουσα της εξωστρέφειας

Για την αξία και την καθιέρωση του Thessaloniki Summit ως ιδιαίτερα επιτυχημένου θεσμού , αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προσθέτοντας   πως τελικός στόχος είναι να γίνει η Κεντρική Μακεδονία πρωτεύουσα της εξωστρέφειας.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο εξωστρεφής, γίνεται ακόμα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα», είπε την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου , στο χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στην περιφέρεια , λέγοντας ότι « Αυτός ήταν πάντα ο χαρακτήρας και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της βόρειας Ελλάδας. Να έχει τα μάτια και το μέτωπο στραμμένα έξω. Αυτός είναι ο δρόμος μπροστά μας, αυτό είναι το μέλλον. Σ’ αυτό το δρόμο βαδίζουμε με σιγουριά και αποφασιστικότητα».

Καθιερώθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός

Συνεχίζοντας , ο επικεφαλής της περιφέρειας , μίλησε για την αξία του Thessaloniki Summit και τόνισε ότι καθιερώθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός, «που κάθε χρόνο ξεπερνά τα σύνορα του τόπου μας και της χώρας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και την παρουσία πολιτικών και πολιτειακών φορέων, υψηλόβαθμών στελεχών επιχειρήσεων και εκπροσώπων οργανισμών από το εξωτερικό. Για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία είναι πολύ σημαντικό να φιλοξενεί μεγάλες και διεθνούς εμβέλειας διοργανώσεις, που συγκεντρώνουν το πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε για την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, τη συνεργασία, τις προοπτικές και τη συνδεσιμότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Και είναι ταυτόχρονα, μια μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουμε τα πολλά και σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Κεντρικής Μακεδονίας».

Στρατηγική γεωγραφική θέση της Κεντρικής Μακεδονίας

Ως συγκριτικά πλεονεκτήματα ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Την εγγύτητα στις οικονομίες των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος που θα συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση της Ευρώπης. Επίσης , το δίκτυο υποδομών, με την αναβάθμιση και την είσοδο στρατηγικών επενδυτών του Λιμανιού Θεσσαλονίκης και του αεροδρομίου «Μακεδονία». Το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, που η Περιφέρεια εκσυγχρονίζει και επεκτείνει (νέος ανισόπεδος κόμβος Κ16, σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος Ποτίδαια – Κασσανδρεία κτλ.), ενώ εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για έργα, όπως η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, που είναι έργο κομβικό για την εφοδιαστική αλυσίδα, τις μεταφορές και τις εξαγωγές. Τρεις κλάδους που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρωταθλήτρια.

Οι εξαγωγές της Κ. Μακεδονίας αυξήθηκαν κατά 50%

Καταλήγοντας , ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε «Είμαστε πρώτοι στη χώρα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Την τελευταία δύσκολη οκταετία, οι εξαγωγές της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκαν κατά 50%, 20% πάνω από το μέσο όρο της Ελλάδας που κυμάνθηκε το ίδιο διάστημα στο 30%. Εδώ παράγεται το ένα τέταρτο του Αγροτικού ΑΕΠ της χώρας. Στη βόρεια Ελλάδα εκτελείται το 70% της εθνικής, οδικής μεταφορικής δραστηριότητας. Όλα αυτά είναι μικρές και μεγάλες νίκες που πετύχαμε, όπως επίσης την πανελλαδική πρωτιά, εδώ και τέσσερα χρόνια στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και την υλοποίηση έργων, την πρωτιά σε όλη τη χώρα σε αφίξεις τουριστών τα τελευταία τρία χρόνια και την ομόφωνη ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ‘Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… vradini.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *