ΠτΔ: Η Κύπρος δεν είναι προτεκτοράτο της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες με στόχο, μέσα και από την παρουσία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, να υπάρξει τέτοια επιρροή στην Αγκυρα, ώστε να κατανοήσει ότι μια λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού, αλλά και και της ίδιας, με τον όρο ότι επιτέλους θα αφεθούν οι Κύπριοι να αποφασίζουν για την τύχη τους.

Μιλώντας στο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα Παντελή Κατελάρη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να πάψει να θεωρεί την Κύπρο προτεκτοράτο της, μέσα από την επιβολή της θέσης της στους Τουρκοκύπριους.
Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά δεν στέφθηκαν με επιτυχία λόγω των παράλογων αξιώσεων τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.
Σημείωσε ότι η παράλογη εμμονή της Τουρκικής πλευράς στη συνέχιση των επεμβατικών δικαιωμάτων και στο αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, δεν επέτρεψε να φτάσουμε σε σχέδιο δίκαιης υπό τις περιστάσεις, αλλά βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για το κράτος που θα μετεξελισσόταν.
Δεν ήταν δυνατόν, όπως είπε, να φέρει ενώπιον του κυπριακού λαού μία λύση η οποία δεν θα ανταποκρινόταν στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων και η οποία θα υποβίβαζε την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητά του, εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, να συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής
Πηγή: ΓΤΠ

Πηγή: Riknews.com.cy

Δείτε!


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *