Σοκαρισμένα τα ξένα ΜΜΕ για τη στάση Ερντογάν

Την έκπληξή τους για τη στάση του Ερντογάν πάνω στη Συνθήκη της Λωζάνης και στο γεγονός ότι την αμφισβήτησε ανοιχτά κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, εξέφρασαν τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης στην Ευρώπη

Το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος έριξε ευθύνες και στην Ε.Ε. έχει προκαλέσει τεράστια εντύπωση και τα Μ.Μ.Ε επικεντρώνονται στο γεγονός πως ο Ερντογάν προκάλεσε με τα όσα είπε σε ένα κράτος – μέλος της Ευρώπης.

Στη Γερμανία οι τίτλοι είναι χαρακτηριστικοί.

Die Welt: «Ο πρόεδρος της Τουρκίας αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης»

Die Zeit: « η ελληνική πλευρά αντέδρασε με αμηχανία στις δηλώσεις Ερντογάν», αναφέρει, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους.

Suddeutsche Zeitung: «Ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες, παίζοντας διπλό παιχνίδι με την Ελλάδα και την Ε.Ε.»

Spiegel: «Στην αρχή προκάλεσε και μετά αναθεώρησε», αναφέρει το περιοδικό.

Στις ΗΠΑ στάθηκαν κυρίως στη ένταση που υπήρξε, κυρίως στους διαλόγους Ερντογάν – Παυλόπουλου.

Washington Post: «Ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές για όλα τα ζητήματα εκτός του προσφυγικού»

New York Times: «Ο Ερντογάν άφησε στην άκρη τη διπλωματία και ζήτησε αλλαγές στη Συνθήκη της Λωζάννης»

Reuters: «Ελλάδα και Τουρκία κοντραρίστηκαν για παλιές διαφορές. Η επίσκεψη μετατράπηκε σε πολιτικό ρινγκ για ιστορικές διαφορές»

Wall street Journal: «Ένταση κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την Ελλάδα για τη κατάσταση με τους μουσουλμάνους στη Θράκη.

Στη Γαλλία η Le Firaro τονίζει στο ίδιο μοτίβο: «Ανέβασε τους τόνους ο Ερντογάν στην Αθήνα, στη πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου εδώ και 65 χρόνια»

Σχολαστικό ήταν το France 24. «Αυτή η επίσκεψη υποτίθεται ότι θα βοηθούσε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο κρατών», ήταν το σχόλιο από το Γαλλικό κανάλι, το οποίο στάθηκε στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «σόου» τη Τουρκίας στην Ελλάδα.

Στη Βρετανία η Guardian αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σοκ προκαλεί ο Ερντογάν. Βάζει φωτιά σε μία συνάντηση που θα ενίσχυε τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».

Τέλος η Der Standard ήταν πιο λεπτομερείς στη συνάντηση του Τούρκου ηγέτη με τον Παυλόπουλο: «Σε τεταμένο κλίμα η συνάντηση Παυλόπουλου – Ερντογάν. Ο 67χρονος Έλληνας με τα άσπρα μαλλιά λογομαχεί απροσδόκητα έντονα με τον καλεσμένο από την Τουρκία. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα που θεωρείται ιστορική ξεκινά την Πέμπτη το πρωί σε τεταμένο κλίμα».

Πηγή: Parapolitika.gr

Δείτε!


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *