Τράπεζα Πειραιώς: Ανοίγει τον δρόμο για κερδοφορία, μετά από πλήρη εξυγίανση

Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Στα 360 εκατ. ευρώ, ανήλθαν για τη  Τράπεζα Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο του 2020, τα καθαρά έσοδα από τόκους, σταθερά σε ετήσια βάση, με τα καθαρά έσοδα από προμήθειες να φτάνουν τα  71 εκατ. ευρώ  αυξημένα  κατά 3%.

«Η χώρα μας κατάφερε να αντιμετωπίσει το υγειονομικό θέμα με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα», δήλωσε  ο διευθύνων σύμβουλος της  Πειραιώς, Χρήστος  Μεγάλου, σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη.

Ο ίδιος είπε πως «Στην Τράπεζα Πειραιώς προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση της ασφάλειας και της υγείας των ανθρώπων μας, ενώ οι πελάτες μας είχαν όλη την υποστήριξη που χρειάζονταν προκειμένου να ξεπεράσουν αυτή την πρώτη φάση συνεπειών.

Η υποστήριξη προς τους πελάτες αποδεικνύεται έμπρακτα από την Τράπεζα, η οποία διατήρησε όλες τις λειτουργίες της ανέπαφες καθ΄όλη τη διάρκεια του lockdown, αναβαθμίζοντας συνεχώς τις ψηφιακές της υπηρεσίες»

Συνεχίζοντας, ο κ. Μεγάλου μίλησε για τις νέες εκταμιεύσεις δανείων, που «έφθασαν τα 2,2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων μηνών του έτους, υπερβαίνοντας τον προσδοκώμενο ετησιοποιημένο ρυθμό (4,9 δισ.  ευρώ νέα παραγωγή δανείων για το έτος 2020). Το ποσοστό συμμετοχής ύψους 37% που προσέλκυσε η τράπεζα επί των συνολικών αιτήσεων συμμετοχής στο πρόσφατο πρόγραμμα για νέο κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου προς τις επιχειρήσεις από την Ελληνική

Αναπτυξιακή Τράπεζα (“ΤΕΠΙΧ ΙΙ”) αποτελεί απόδειξη της εμπορικής ισχύος της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα».

Κατόπιν, ο διευθύνων σύμβουλος υποστήριξε ότι «Επιτύχαμε να διατηρήσουμε τη δυναμική στις βασικές γραμμές του αποτελέσματος, σε επαναλαμβανόμενη βάση, κατά το 1ο τρίμηνο του 2020.

Τα έσοδα προ προβλέψεων σε συγκρίσιμη βάση ανήλθαν σε 243εκατ. ευρώ , 14% υψηλότερα συγκρινόμενα με το 1ο τρίμηνο του 2019».

Μιλώντας για τον δείκτη δανείων σημείωσε πως «μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω στο 81% στο τέλος Μαρτίου 2020 σε σύγκριση με 88% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ενισχύθηκε περαιτέρω στο 131% έναντι 67% τον Μάρτιο 2019».

Όσον αφορά τη προσπάθειά να ενισχυθεί η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, αυτή «συνεχίσθηκε το 1ο 3μηνο 2020 με την επιτυχή έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 500εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Στα τέλη Μαρτίου 2020 σε pro-forma βάση, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας ήταν στο 15,2%, με τον δείκτη CET1 στο 13,2%».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μεγάλου, τόνισε ότι «Η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου της, εντείνοντας τις προσπάθειές της, στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου εταιρικού μετασχηματισμού που βρίσκεται τώρα στο στάδιο του σχεδιασμού.

Το συγκεκριμένο σχέδιο ανοίγει τον δρόμο για μία κερδοφόρα τράπεζα μετά από πλήρη εξυγίανση, που θα απολαμβάνει όλα τα στρατηγικά ανταγωνιστικά

Παράλληλα, στο πλαίσιο της παρουσίασης στους αναλυτές,  ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, έκανε λόγο, για τις τιτλοποιήσεις  7 δισ. ευρώ περίπου  μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχει ανακοινώσει τον Μάρτιο.

Επίσης, έκανε λόγο και για το hive-down (δηλαδή τον εταιρικό μετασχηματισμό της με απόσχιση τραπεζικών δραστηριοτήτων του ομίλου που θα μεταφερθούν σε μια νέα κατά 100% θυγατρική εταιρεία, μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Τράπεζας Πειραιώς συν τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου).

Αναφορικά  με τις δύο τιτλοποιήσεις διευκρίνισε πως  η τιτλοποίηση Phoenix βρίσκεται σε πιο προχωρημένη φάση από την τιτλοποίηση Vega.

Ειδικότερα, η τιτλοποίηση Phoenix, στεγαστικών NPLs 2 δισ. ευρώ βρίσκεται στη φάση του pre-rating, ενώ η τιτλοποίηση Vega, ύψους 5 δισ. ευρώ, με δάνεια που φέρουν εξασφαλίσεις σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα βρίσκεται στη φάση υλοποίησης του business plan και κατόπιν θα ξεκινήσει η διαδικασία για την λήψη πιστοληπτικής αξιολόγησης.

The post Τράπεζα Πειραιώς: Ανοίγει τον δρόμο για κερδοφορία, μετά από πλήρη εξυγίανση appeared first on Η Βραδυνή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… vradini.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *