Υπονομεύουν τη συζήτηση για την κατάτμηση

Η πρόταση της κυβέρνησης για την κατάτμηση μεγάλων εκλογικών περιφερειών (Β’ Αθηνών και «υπόλοιπο» Αττικής) συναντάει προσκόμματα πριν ακόμα ξεκινήσει η συζήτηση, που είναι προγραμματισμένη στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών και στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Χρυσή Αυγή.

Το Κίνημα Αλλαγής ανταποκρίθηκε μεν θετικά στην πρόταση (σ.σ. θα εκπροσωπηθεί από την υπεύθυνη του αρμόδιου κοινοβουλευτικού τομέα της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού, Γιώργο Αμυρά) αλλά θα καταθέσει συνολική πρόταση νόμου με όλα τα βασικά χαρακτηριστικά που θεωρεί ότι πρέπει να περιλαμβάνονται.

Από τον ομοσπονδιακό φορέα αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα κάνουν αποδεκτές αποσπασματικές αλλαγές για σπάσιμο μεγάλων περιφερειών, αλλά θα ζητήσουν διάλογο στο πλαίσιο της ευρύτερης πρότασης που θα παρουσιάσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΣΥ είχε εισηγηθεί -μεταξύ άλλων- αναλογικότερο σύστημα με ένα μικρότερο μπόνους 25-30 έδρες, μόνο εάν ένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων υπερβεί το ποσοστό 42%, ενώ το Ποτάμι για το ίδιο θέμα είχε ζητήσει ο πρώτος σε ψήφους εκλογικός σχηματισμός να παίρνει μία έδρα μπόνους για κάθε 2%, π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων.

Από τη Ν.Δ. στη συνάντηση αναμένεται να παραβρεθεί ο εκπρόσωπος του κόμματος Μάκης Βορίδης, με βασική επιδίωξη να συμπεριληφθεί στις αλλαγές και η πρόταση της Ν.Δ. για δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό (βλ. «Εξετάζει την παρουσία στη συζήτηση για τη Β’ Αθηνών η Ν.Δ.», «Εφ.Συν.» 16.05.2018).

Ωστόσο, ήδη ο Π. Σκουρλέτης έχει τοποθετηθεί (Alpha) λέγοντας ότι «το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθήνας και το θέμα της δυνατότητας να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού είναι δύο διαφορετικά θέματα. Όπως ένα άλλο διαφορετικό θέμα είναι και ο εκλογικός νόμος. Η επίκληση ότι τα συζητάμε όλα μαζί τώρα, εγώ το αντιλαμβάνομαι ως υπεκφυγή να συμφωνήσουμε, που αυτό στα λόγια αποτελεί τον κοινό μας τόπο».

«Κάποια στιγμή η καχυποψία πρέπει να υποχωρήσει», πρόσθεσε ο υπ. Εσωτερικών και συνέχισε λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω αυτό το μπρος πίσω των προηγούμενων ωρών και ημερών, όπου έλεγαν θα δούμε αν θα έρθουμε κ.λπ. Ας έρθουν να καταθέσουν τις διαφωνίες τους».

Δύο «όχι»

ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δεν θα προσέλθουν στον διάλογο.

Ειδικότερα, η Κ.Ο. του ΚΚΕ σε απάντησή της προς τον υπουργό Εσωτερικών αναφέρει ότι δεν υφίσταται λόγος για την παρουσία εκπροσώπου και τονίζει ότι απορρίπτει την κατάτμηση γιατί στρέφεται κυρίως κατά των μικρότερων κομμάτων.

Σημειώνει, επίσης, ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση «δεν εξυπηρετείται το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία ή διαφάνεια, αλλά εξυπηρετούνται πρακτικές αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα», όπως επίσης και «σκοπιμότητες κατανομής των κεντρικών στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού – διπολισμού».

Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώων χαρακτηρίζει περιττή την παρουσία της εξηγώντας ότι «κόμματα που λαμβάνουν κάτω του 10% στις εκλογές δεν παίρνουν έδρα στην πρώτη κατανομή, οι δε έδρες κερδίζονται από τα μικρά κόμματα τυχαία με καραμπόλες μεταξύ των περιφερειών, με ενδεχόμενο ο ίδιος ο αρχηγός κόμματος να μην εκλεγεί βουλευτής και να έχουμε το φαινόμενο «Κατσίκη» όπου δεν εξελέγη βουλευτής ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος».

Σύμφωνα με τον Β. Λεβέντη, «ο νομοθέτης θέλει μεγάλη τη Β’  Αθηνών για να συμμετέχουν στους συνδυασμούς προσωπικότητες ευρύτερης ακτινοβολίας και αν κατατμηθεί η εν λόγω περιφέρεια, θα είναι προβληματική η συμμετοχή τέτοιων προσωπικοτήτων στους συνδυασμούς».

► Μια παλιά και αμαρτωλή ιστορία η κατάτμηση της Β’ Αθηνών: οι τέσσερις παράμετροι που εξετάζει η κυβέρνηση, οι θέσεις των κομμάτων – Η «Εφ.Συν.» συνομιλεί με αναλυτές και παρουσιάζει τις επιδράσεις της διαίρεσης της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *