Φτωχά τα έσοδα από τις λίστες

Οι λίστες είναι γνωστές: «Λαγκάρντ», «Μπόργιανς», εμβάσματα εξωτερικού. Τα έσοδα, πενιχρά: από τη Λίστα Λαγκάρντ εισπράχθηκαν 45,3 εκατ. ευρώ. Από τη Λίστα Μπόργιανς 445.000 ευρώ. Από τα εμβάσματα εξωτερικού, μέχρι το 2015, ξεκίνησαν 1.478 έλεγχοι.Έσοδα, μηδέν… Τα στοιχεία έδωσε στον τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Σταϊκούρα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Παρα… Πολιτική με… επιδόματα

Οι τρίτεκνες οικογένειες που με μεγάλες στερήσεις τα βγάζουν πέρα με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, θα δουν τα οικογενειακά επιδόματά τους να περικόπτονται με τις προωθούμενες ρυθμίσεις από την κυβέρνηση. Μαζί με τους πολύτεκνους που θα υποστούν αντίστοιχες περικοπές, αθροίζονται περισσότερες από 65.000 οικογένειες που θίγονται από τη διαμόρφωση των νέων επιδομάτων.
Την ίδια στιγμή, τα χρήματα για τα οικογενειακά επιδόματα αυξάνονται κατά σχεδόν 40%. Άρα, χρήματα υπήρχαν για να καλυφθούν όλες οι οικογένειες που ελάμβαναν επιδότηση μέχρι τώρα. Και αυτοί που βγάζουν 1.000-1.200 ευρώ το μήνα, για να θρέψουν 3 και 4 παιδιά. Αλλά, τα επιπλέον ποσά, καθώς και όσα περικόπτονται από του τρίτεκνους και πολύτεκνους, κατευθύνονται στην ενίσχυση όσων έχουν 1 ή 2 παιδιά…
Φαίνεται ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση για τα επιδόματα. Ενδεχομένως στοχεύουν στις μονογονεϊκές ή ολιγομελείς οικογένειες των αστικών κέντρων, που μπορεί να ψηφίσουν «αριστερά» και αποστρέφονται τους πολύτεκνους, οι εκπρόσωποι, τουλάχιστον, των οποίων μόνο φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν διάκεινται…

Ασπιρίνες και δόσεις…

Στα 4,7 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ για φέτος (6% επί μισθών και συντάξεων), εισφορές που αποδεικνύονται ένα ακόμη σκληρό χαράτσι εις βάρος των ασφαλισμένων. Από αυτά, άνω των 2 δισ. ευρώ θα πάνε για φάρμακα, 1,6 δισ. θα δαπανηθούν για παροχές σε είδος και χρήμα προς τους ασφαλισμένους, ενώ ποσό σχεδόν 900 εκατ. αναμένεται να διατεθεί στα νοσοκομεία.
Έτσι, ο προϋπολογισμός κάνει… οικονομίες διαθέτοντας στα νοσοκομεία μόλις 100 εκατ. Και το πλεόνασμα θα πάει στους δανειστές για τους τόκους (περί τα 6,5 δισ.).
Άρα, οι ελλείψεις σε φάρμακα, τα αναλώσιμα, η κακή εν γένει εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων έχει αιτία: τις ανάγκες των δανειστών…

Γραφικοί και ακραίοι…

Μέχρι σήμερα, εδώ και τουλάχιστον 73 χρόνια, το ελληνικό κράτος δέχεται την ονομασία (πρώην γιουγκοσλαβική) Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μόνο τώρα που (ευτυχώς) έχασαν οι ακραίοι στη γείτονα και υπάρχει μια κάποια ελπίδα κανονικότητας, ορισμένοι γίνονται γραφικοί προτείνοντας Δακία, Βαρντάρσκα, Μοισία… Έτσι, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να επαναφέρουμε τους ακραίους και πάλι…

Άνω – Κάτω…

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, καθώς και Μακεδονίας και… Άνω Μακεδονίας. Ευτυχώς, στη δεύτερη ομάδα δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα. Υπάρχει, ωστόσο, συσσωρευμένη πολλή υποκρισία και πολιτική αστάθεια μεγατόνων…

Ζακ Λε Παπ: Ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα

Για τα επόμενα 99 χρόνια ιδιοκτήτης των μεγαλύτερων ΔΕΚΟ της χώρας θα είναι το Υπερ-Ταμείο «Αξιοποίησης» της Δημόσιας Περιουσίας. Πρόεδρος του Ταμείου φυσικά δεν είναι Έλληνας, αλλά ένας Γάλλος αξιωματούχος, ο Ζακ Λε Παπ. Με την ψήφιση του υπερ-νομοσχεδίου, το Υπερ-Ταμείο αποκτά 14 ΔΕΚΟ και 40.000 εργαζομένους:
– ΔΕΗ, 34% του μετοχικού κεφαλαίου και 18.000 εργαζόμενοι (το 17% παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ και οδεύει προς πώληση).
– Το 50,3% της ΕΥΔΑΠ
– Το 51% της ΕΥΑΘ
– Τα ΕΛ.ΤΑ.
– Οι αστικές συγκοινωνίες: ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ
– Το 25% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
– Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας
– Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης
– Η ΔΕΘ-HELEXPO
– Τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (μειοψηφικό ποσοστό)
– Οι Ελληνικές Αλυκές
– Η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ
– Η Ανώνυμη Εταιρία Διώρυγας Κορίνθου
– Το ΟΑΚΑ
Εκτός Υπερ-Ταμείου έμειναν η Αττικό Μετρό και οι Κτιριακές Υποδομές, ενώ ο ΟΣΕ και η ΕΛΒΟ αναμένεται να ενταχθούν σε επόμενη φάση. Για την ΕΑΒ θα προηγηθεί αξιολόγηση, ώστε να διαπιστωθεί το αν πλήττεται η αμυντική ικανότητα της χώρας.

Ποιοι δικαιούνται 120 δόσεις.

Η μοναδική κατηγορία ασφαλισμένων που μένει εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι όσοι αδυνατούν να αποπληρώσουν οφειλή έως 50.000 ευρώ εντός 10 ετών. Δεν εξαιρούνται οι αγρότες. Στις αρχές Φεβρουαρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα για οφειλέτες έως 50.000 ευρώ. Περίπου 900.000 άτομα με ποσό οφειλής από 20.000-50.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 83% των οφειλετών, αναμένεται ότι θα μπουν στη διαδικασία ρύθμισης.

Δουλειά με επιδότηση 500 ευρώ

Επιχορήγηση έως και του 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για τη δημιουργία της «πρώτης» θέσης εργασίας σε επιχειρηματίες έως 35 ετών προβλέπει το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που ξεκινά σε λίγες ημέρες. Πρόκειται για το πρόγραμμα της «πρώτης πρόσληψης» που θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί με έως και 500 ευρώ το μήνα τον μικτό μισθό τουλάχιστον 20.000 ανέργων

Μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Από 1ης Ιανουαρίου 2018 το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) μειώθηκε κατά περίπου 9%. Παράλληλα, σε ισχύ τέθηκε και ο νέος τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων ημέρας και νύχτας για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Θα διαπιστώσουν μικρό όφελος όσοι καίνε… έως και περίπου 1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, μεγάλο όφελος για τις ποσότητες ενέργειας άνω των 2.800, ενώ σε μεσαία επίπεδα κινείται το ύψος της εξοικονόμησης για εκείνους με καταναλώσεις της τάξης των 4.700 κιλοβατώρων.
.
Πόσοι δουλεύουν για να πληρωθούν επιδόματα και συντάξεις

Η κυβέρνηση χαίρεται. Η ανεργία, λέει, μειώνεται. Ως ποσοστό, όχι σε απόλυτους αριθμούς, αφού έχουν ήδη φύγει 450.000 πρώην εργαζόμενοι στο εξωτερικό. Επισήμως νέα μείωση της ανεργίας στη χώρα καταγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Στο 20,7%, έναντι 23,3% τον Οκτώβριο 2016 και έναντι 20,8% που ήταν το αναθεωρημένο προς τα άνω ποσοστό τον Σεπτέμβριο 2017. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 990.288 άτομα και μειώθηκαν κατά 123.054 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2016 (μείωση 11,1%) και κατά 4.528 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017 (μείωση 0,5%). Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.783.483 άτομα. Οι οικονομικά μη ενεργοί (τα άτομα που δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθαν σε 3.228.662 άτομα.

Μεγάλη δουλειά πήρε η ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία

Με απόφαση του υπουργείου Ενέργειας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το μεγάλο αντλησιοταμιευτικό έργο της Τέρνα Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ. Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων (περιβαλλοντική αδειοδότηση) αφορά το έργο «Αγ. Γεώργιος», ισχύος 496 μεγαβάτ, και το έργο «Πύργος», ισχύος 234 μεγαβάτ, στην Αμφιλοχία. Αυτά τα δύο έργα, ως ενιαίο σύνολο, έχουν χαρακτηριστεί ως κοινού ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υλοποίηση επενδύσεων στο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα του ομίλου. Η αντλησιοταμίευση είναι η μόνη διεθνώς διαδεδομένη μέθοδος μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αποτελεί πρακτική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1890.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, είναι απόλυτα φιλική με το Περιβάλλον και εγκαθίσταται εύκολα σε περιοχές όπου η γεωμορφολογία και η διαθεσιμότητα του νερού το επιτρέπει.
Τα συστήματα αντλησοταμίευσης προσομοιάζουν σε μια μεγάλη επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Η λειτουργία τους βασίζεται στην αποθήκευση της βαρυτικής δυναμικής ενέργειας του νερού μέσω της άντλησής του από ταμιευτήρες χαμηλής στάθμης, σε ταμιευτήρες υψηλότερης στάθμης. Αποτελούν την πιο ώριμη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, αφού λειτουργούν ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων.

Αισιοδοξος και ο Δημ. Παπαδημητρίου

Ακόμη ένας υπουργός περιμένει ρεκόρ στην ελληνική Οικονομία. Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε το 2018 «χρόνο-ρεκόρ για τις επενδύσεις, όπως και για τις εξαγωγές και την ανάπτυξη». Το 2017 ήταν η μόνη χρονιά, ύστερα από πολλά χρόνια, που ελληνική Οικονομία παρουσίασε και τα τέσσερα τρίμηνα συνεχή ανάκαμψη, που είχε να συμβεί για πολλά χρόνια, αλλά και γιατί αυτό το momentum των επενδύσεων και η έκρηξη των εξαγωγών θα συνεχιστούν και το 2018. Αναφερόμενος στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις είπε: «Το 2017 θα αγγίξουμε τα 4 δισ. ευρώ σε ξένες επενδύσεις, που είναι ένα ρεκόρ για την ελληνική Οικονομία και είναι στα επίπεδα του 2006. Για το 2018 έχουμε ήδη 4 στρατηγικές επενδύσεις, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, και αφορούν σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, και επίσης υπάρχουν και άλλες που εμφανίζονται τώρα. Το Ελληνικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια, το “φιλέτο” της Ευρώπης όπως λέγεται, το οποίο θα πάρει μπρος το 2018, περιμένουμε ότι σε ένα μήνα θα δούμε τις πρώτες μορφές κατασκευής».

Πηγή: Vradini.gr

Δείτε!


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *