Όλες οι αλλαγές του νέου Ασφαλιστικού που έρχεται για διαβούλευση

Στην τελική ευθεία είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με στόχο να ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δέκα βασικές ρυθμίσεις, που επηρεάζουν άμεσα εργαζόμενους αλλά και συνταξιούχους. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και αυξήσεις σε επικουρικές συντάξεις. 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του συστήματος, καθώς στόχος είναι οι παρεμβάσεις να μην επιβαρύνουν τα Ταμεία. Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση επισημαίνουν πως οι αλλαγές αγγίζουν:

  • Πάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους κύριων συντάξεων, παλαιών και νέων, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 33 έτη ασφάλισης.

▪ Τουλάχιστον 300.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, οι οποίοι θα δουν μεσοσταθμική αύξηση 99,57 ευρώ το μήνα.

  • Περίπου 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) που θα ενταχθούν σε ένα νέο σύστημα εισφορών από το 2020. 
  • Περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς που θα δουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους να μειώνονται από την 1η Ιουλίου. Μάλιστα, θα ακολουθήσει και νέο «ψαλίδι» στις εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων τα επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί πως για τις αλλαγές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις προβλέπεται και η καταβολή αναδρομικών από τις 4 Οκτωβρίου 2019. Η «μητέρα» των μαχών δίνεται, πάντως, στο ΣτΕ (στο πλαίσιο της πιλοτικής δίκης), το οποίο θα βγάλει απόφαση για το σύνολο των αναδρομικών που διεκδικούν οι ασφαλισμένοι για τις περικοπές των μνημονιακών χρόνων. 

Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για τις δέκα αλλαγές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό και το πώς αυτές επηρεάζουν την… τσέπη των πολιτών. 

Τον Μάρτιο θα δοθούν τα αναδρομικά

Η πρώτη αλλαγή του ασφαλιστικού νομοσχέδιου προβλέπει την καταβολή αναδρομικών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τις 4 Οκτωβρίου και μετά, οπότε και βγήκε η σχετική απόφαση του ΣτΕ. Η απόφαση αφορά στα αναδρομικά για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και στις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας τα αναδρομικά θα δοθούν σε μία δόση, και το πότε θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου. Το πιθανότερο είναι πως τα αναδρομικά θα καταβληθούν με τη σύνταξη του Μαρτίου και θα περιλαμβάνουν τα ποσά του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

ΝΕΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ

Ευνοούνται όσοι έχουν 40 χρόνια ασφάλισης

«Μπόνους» θα πάρουν στις συντάξεις όσοι ασφαλισμένοι επιλέξουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας τουλάχιστον 33 χρόνια. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης ευνοούν κυρίως όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με 40 συνολικά χρόνια ασφάλισης.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των συντελεστών αναπλήρωσης, που θα φτάσουν στο 50% με 50,5% στα 40 έτη ασφάλισης έναντι 42,80% σήμερα. 

Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση επισημαίνουν πως η αύξηση μεσοσταθμικά αναμένεται να κυμανθεί στα 60 με 70 ευρώ το μήνα. Ωφελημένοι θα είναι συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, αλλά δεν θα δουν όλοι αυξήσεις στην τσέπη τους. Ορισμένοι θα έχουν λογιστικό συμψηφισμό με αντίστοιχη μείωση της Προσωπικής Διαφοράς.

Ειδικότερα, «ζεστό» χρήμα αναμένεται να πάρουν:

1) Νέοι συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν Προσωπική Διαφορά.

2). Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν αρνητική Προσωπική Διαφορά.

3) Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική Προσωπική Διαφορά (π.χ. κάτω από 50 ευρώ). Μπορούν να προσδοκούν όχι μόνο στην «κατάργηση» της Προσωπικής τους Διαφοράς, αλλά και σε μια μικρή αύξηση.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, αναγκαία προϋπόθεση είναι οι ασφαλισμένοι να έχουν από 33 έως 40 έτη δουλειάς, καθώς στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για την παραμονή στην αγορά εργασίας.

Παραδείγματα: αυξήσεις στις κύριες συντάξεις

Ενισχυμένος θα είναι ο οικογενειακός προϋπολογισμός των ασφαλισμένων που θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου με περισσότερα από 33 έτη ασφάλισης. Αναφέρονται ενδεικτικά παραδείγματα με τις αυξήσεις που θα «φέρουν» τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης:

Ασφαλισμένος με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και 35ετία, σήμερα δικαιούται σύνταξη 722 ευρώ. Με τις προωθούμενες αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης αναμένεται να φτάσει τα 784 ευρώ.

Ασφαλισμένος με συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ και 35ετία, σήμερα δικαιούται σύνταξη 891 ευρώ. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης θα πάρει 983 ευρώ. 

Ασφαλισμένος με συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης, σήμερα δικαιούται σύνταξη 1.240 ευρώ. Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα αγγίξει τα 1.388 ευρώ.

Επικουρικές συντάξεις: Αύξηση από 5-196 ευρώ

Μεσοσταθμική αύξηση 99,57 ευρώ θα πάρουν περίπου 300.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων. Το ύψος των αυξήσεων κλιμακώνεται από 5 έως 196 ευρώ, ανάλογα με το «ψαλίδι» που είχε μπει τα προηγούμενα χρόνια στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Όπως ήδη αναφέρθηκε, θα δοθούν και αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις από τις 4 Οκτωβρίου και μετά, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα έχουν οι εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ), συνταξιούχοι του ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ και πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Τράπεζας Πίστεως. Ακολουθούν συνταξιούχοι ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες, πρώην εργαζόμενοι σε εταιρίες οινοπνευματοποιίας και ζυθοποιίας, πρώην εργαζόμενοι σε γεωργικές συνεταιριστικές Οργανώσεις και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων. Σημαντική, επίσης, θα είναι η ενίσχυση για δημοτικούς υπαλλήλους, συμβολαιογράφους, τραπεζοϋπάλληλους της πρών ΕΤΒΑ και της πρώην Εμπορικής. Τέλος, στη μικρότερη «ταχύτητα» αυξήσεων είναι πρώην εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και συνταξιούχοι του Δημοσίου. 

Ουσιαστικά, αύξηση στην επικουρική τους σύνταξη θα δουν όσοι είχαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016, επειδή είχαν τότε άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ.

Τα «κλειδιά» για καλύτερη σύνταξη

Δύο «sos» πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι για να διασφαλίσουν καλύτερη σύνταξη. Πρώτον, να ξεπεράσουν τα 33 χρόνια ασφάλισης και, αν είναι δυνατόν, να προσεγγίσουν την 40ετία. Δεύτερον, να επιλέξουν την ασφάλιση σε μεσαίες ή, ακόμα καλύτερα, υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες. 

Με τις σωστές κινήσεις οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξασφαλίσουν σύνταξη ακόμα και άνω των 1.000 ευρώ, ωστόσο αυτό εξαρτάται και από την οικονομική δυνατότητα που έχουν να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές. Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα ενός ασφαλισμένου που έχει δουλέψει 20 χρόνια και σχεδιάζει να παραμείνει στην αγορά εργασίας τουλάχιστον για άλλη μία 10ετία. Ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας θα κερδίσει 64 ευρώ το μήνα αν ασφαλιστεί για 10 χρόνια στην τρίτη κατηγορία αντί της δεύτερης. Η αύξηση θα φτάσει τα 93 ευρώ αν πάει από τη δεύτερη στην τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία, και θα πάει στα 189 ευρώ αν επιλέξει για μία δεκαετία την έκτη ασφαλιστική κατηγορία.

Ακόμα καλύτερα εισοδήματα θα εξασφαλίσουν όσοι επιλέξουν για το σύνολο του ασφαλιστικού βίου μεσαίες ή υψηλές κατηγορίες:

Με διαρκή ασφάλιση για 35 χρόνια στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία «κλειδώνει» σύνταξη 1.007 ευρώ. Μάλιστα, με την προωθούμενη αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης το ποσό αυτό αναμένεται να πάει στα 1.130 ευρώ.

Με διαρκή ασφάλιση για 35 χρόνια στην έκτη ασφαλιστική κατηγορία διασφαλίζεται σύνταξη 1.230 ευρώ. Με την προωθούμενη αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης το ποσό αυτό αναμένεται να πάει στα 1.390 ευρώ.

Με συνεχόμενη ασφάλιση για 40 χρόνια στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία «κλειδώνει» σύνταξη 1.173 ευρώ. Μάλιστα, με την προωθούμενη αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης το ποσό αυτό αναμένεται να πάει στα 1.312 ευρώ.

Με συνεχόμενη ασφάλιση για 40 χρόνια στην έκτη ασφαλιστική κατηγορία η σύνταξη θα είναι 1.454 ευρώ. Με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης το ποσό αυτό θα πάει στα 1.639 ευρώ.

Οι νέες κλίμακες εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών

Έξι συν μία ασφαλιστικές κατηγορίες προβλέπονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά μόνο όσους έχουν επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι πέντε έτη και προβλέπει ασφαλιστικές εισφορές 136 ευρώ το μήνα. 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλες έξι κατηγορίες και θα προβλέπουν εισφορές: 220 ευρώ στην πρώτη κατηγορία, 262 ευρώ στη δεύτερη κατηγορία, 312 ευρώ στην τρίτη κατηγορία, 373 ευρώ στην τέταρτη κατηγορία, 445 ευρώ στην πέμπτη κατηγορία και 576 ευρώ στην έκτη κατηγορία.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με ασφάλιση έως 5 έτη θα μπορούν να καταβάλλουν 136 ευρώ το μήνα εντασσόμενοι στην υποκατώτατη κατηγορία εισφορών του νέου συστήματος.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: 

Οι νέες εισφορές αποσυνδέονται από τα δηλωθέντα στην Εφορία εισοδήματα αλλά και από το ύψος του κατώτατου μισθού. Στόχος είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν με βάση τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό να επιλέγουν το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν και να αποφασίζουν έτσι για τη μελλοντική τους σύνταξη.

Ο κάθε ασφαλισμένος με δραστηριότητα άνω των 5 ετών θα επιλέγει ελεύθερα το Δεκέμβριο κάθε έτους το επίπεδο των εισφορών του για το επόμενο έτος. Να σημειωθεί πως σταδιακά θα μπορεί να αλλάζει κατηγορία, ακόμα και μέσα στη χρονιά.

Οι αλλαγές στο νέο Ασφαλιστικό συνδυάζονται με τις νέες ρυθμίσεις στο Φορολογικό, που ήδη τρέχουν. Στόχος είναι να λειτουργήσουν συνδυαστικά, ώστε συνολικά να υπάρξει αύξηση εισοδήματος για τους πολίτες. 

Η μείωση εισφορών στους μισθωτούς

Τον Ιούλιο έρχεται αύξηση μισθών για 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Σε πρώτη φάση η μείωση θα είναι 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και θα μοιραστεί ανάμεσα σε εργοδότες (σύμφωνα με πληροφορίες ποσοστό 0,48) και σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης (ποσοστό 0,42). Για παράδειγμα, μισθωτός που εισπράττει 1.400 ευρώ το μήνα, θα δει τις εισφορές του να μειώνονται από τα 220,5 ευρώ το μήνα, στα 214,2 ευρώ.

Να επισημανθεί πως έρχεται περαιτέρω μείωση των εισφορών την τριετία 2021- 2023. Στόχος είναι συνολικά το μη μισθολογικό κόστος να υποχωρήσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς το «ψαλίδι» στις εισφορές αφορά μόνο στις θέσεις πλήρους απασχόλησης, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας.

Οι αλλαγές στα «μπλοκάκια»

Καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για τα «μπλοκάκια» στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός. Η πλήρης απαλλαγή θα ισχύει για όσους καλύπτουν από το μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ. Διαφορετικά θα καταβάλλει στο «μπλοκάκι» κατ’ ελάχιστον το υπόλοιπο και μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου των 210 ευρώ.

Στο 30% το ψαλίδι στην απασχόληση συνταξιούχων

Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται μείωση στο μισό του «πέναλτι» για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το «ψαλίδι» στις συντάξεις θα πάει από το 60% στο 30%. Η μείωση του «πέναλτι» δείχνει αύξηση του ποσού που θα μπαίνει στην τσέπη του εργαζόμενου-συνταξιούχου, της τάξης του 75% σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς.

Νέες εισφορές για τους αγρότες

Νέες κλίμακες εισφορών για τους αγρότες έρχονται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή το επόμενο διάστημα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν τις εισφορές τους να ξεκινούν από τα 119 ευρώ το μήνα, και ακολουθεί η δεύτερη κατηγορία με 143 ευρώ, η τρίτη κατηγορία με 171 ευρώ, η τέταρτη κατηγορία με 205 ευρώ, η πέμπτη κατηγορία με 246 ευρώ και η τελευταία κατηγορία με 319 ευρώ.

Να επισημανθεί πως οι εισφορές των αγροτών ακολουθούν 3ετή μεταβατική περίοδο με μικρές αυξήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το 2021 η ελάχιστη εισφορά διαμορφώνεται στα 121 ευρώ, ενώ και οι υπόλοιπες ασφαλιστικές κατηγορίες αυξάνονται ως εξής: 146 ευρώ η εισφορά της 2ης κατηγορίας, 174 ευρώ η εισφορά της 3ης κατηγορίας, 210 ευρώ η εισφορά της 4ης κατηγορίας, 251 ευρώ η εισφορά της 5ης κατηγορίας και 326 ευρώ η εισφορά της 6ης κατηγορίας. 

Νέα αύξηση προβλέπεται για το 2022, ώστε η ελάχιστη εισφορά για τους αγρότες να διαμορφωθεί και, τελικώς, να παγιωθεί στα 124 ευρώ. Οι υπόλοιπες κατηγορίες «κλειδώνουν» στα εξής ποσά: 148 ευρώ, 178 ευρώ, 214 ευρώ, 256 ευρώ και 334 ευρώ.

Ιδιαίτερο σημαντικό είναι πως και για τους νέους αγρότες με δραστηριότητα και ασφάλιση έως πέντε έτη προβλέπεται μία υποκατώτατη ασφαλιστική κατηγορία, που θα τους επιτρέπει να πληρώνουν λιγότερα. Ειδικότερα, το 2020 θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν 85 ευρώ. Το ποσό αυτό θα πάει στα 86 ευρώ το μήνα το 2021, και στα 88 ευρώ το 2022.

Όπως ακριβώς και με τους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι και με τους αγρότες προβλέπεται η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας κάθε χρόνο. Μάλιστα, στην πορεία θα μπορούν να αλλάζουν ασφαλιστική κατηγορία ακόμα και μέσα στην ίδια χρονιά, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών τους.

Από την Έντυπη Έκδοση

The post Όλες οι αλλαγές του νέου Ασφαλιστικού που έρχεται για διαβούλευση appeared first on Η Βραδυνή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… vradini.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *