Όταν ο Γιάννης Μαρκόπουλος «συνάντησε» τη Ξένια Καλογεροπούλου για χάρη των παιδιών

Δύο εορταστικές συναυλίες με κάλαντα από όλη την Ελλάδα παρουσίασε ο Γιάννης Μαρκόπουλος για τα εγγόνια του και για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Κάλαντα και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, από τον Πόντο, την Κρήτη, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και άλλα μέρη της Ελλάδας  ακούστηκαν  στο Μέγαρο Μουσικής για πρώτη φορά.

Επίσημη προσκεκλημένη του συνθέτη ήταν η Ξένια Καλογεροπούλου, στην πρώτη της εμφάνιση στον χώρο «μια εμβληματική προσωπικότητα, όπως λέει ο Γ. Μαρκόπουλος, συνυφασμένη με το παιδικό θέατρο που θα αποδώσει ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, συμβολικά για τη ζωή και το πνεύμα».

Συμμετείχαν 11μελές σύνολο της Ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία και η Χορωδία Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί» (διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη, καλλιτεχνική διεύθυνση Καλλιόπη Γερμανού).

Στους ρόλους των Βοηθών του ‘Αγιου Βασίλη βρέθηκαν οι Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πατσίκας και η σκηνοθεσία ήταν του Λευτέρη Γιοβανίδη

«Από τα παιδικά μου χρόνια» αφηγείται ο Γιάννης Μάρκοπουλος «τραγουδούσα τα κάλαντα μαζί με τους συμμαθητές μου συνοδεύοντάς τα με βιολί, ακορντεόν, φυσαρμόνικα, διάφορα τυμπανάκια, τριγωνάκια και φλογέρες. Πηγαίναμε από γειτονιά σε γειτονιά και από σπίτι σε σπίτι. Κρατούσαμε ένα καραβάκι στολισμένο και ένα καλαθάκι. […] Δωδεκαετής έφτιαξα μια μελωδία θέλοντας να κάνω και δικά μου κάλαντα. Το 1971-72 τη χρησιμοποίησα για το τραγούδι-χορικό «Μαλαματένια λόγια» στο μουσικό μου έργο Θητεία σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Η θητεία μου στα κάλαντα είναι λοιπόν μακρόχρονη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Η Ξένια Καλογεροπούλου ζει μόνη…

Πηγή: real.gr

Δείτε!


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *