EE : Να γίνει σημαντικός παράγων στην παγκόσμια σκηνή

Την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παράγων στην παγκόσμια σκηνή, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker , επισημαίνοντας πως όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη, γίνεται μια υπολογίσιμη δύναμη .«Το 1914 κατέλαβε εξαπίνης την ήπειρο» , είπε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ.   Juncker , αναφερόμενος   στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, ζητώντας περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εγγυητή της ειρήνης, λέγοντας «Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος…Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη.

Η ΕE αποτελεί εγγυητή της ειρήνης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προσθέτοντας «Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του πατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».

Ενωμένη η ΕΕ είναι   μια υπολογίσιμη δύναμη

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο, σημείωσε «Κάποιοι στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία στην οποία κατέληξα με τον πρόεδρο Trump «Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη, μια δύναμη που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει» για να προσθέσει «Όποτε η Ευρώπη μιλά ως ένας, μπορούμε να επιβάλουμε τη θέση μας σε άλλους»

Ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ

Κατόπιν , ο κ.   Juncker   διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πριν από τέλος του έτους προτάσεις για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου, λέγοντας «Το ευρώ πρέπει να γίνει ενεργό εργαλείο της νέας ευρωπαϊκής κυριαρχίας», εξηγώντας ότι θεωρεί παράδοξο το γεγονός ότι το δολάριο χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους ως κύριο νόμισμα συναλλαγών στις εισαγωγές ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι «Είναι παράδοξο το γεγονός ότι η Ευρώπη πληρώνει το 80% του κόστους των εισαγωγών ενέργειας ,   που ανέρχεται σε 300 δις. ευρώ ετησίως,   σε αμερικανικά δολάρια την ώρα που μόνο το 2% των εισαγωγών ενέργειας μας έρχονται από τις ΗΠΑ. Είναι παράδοξο που οι ευρωπαϊκές εταιρείες αγοράζουν ευρωπαϊκά αεροσκάφη σε δολάρια και όχι σε ευρώ». Για να προσθέσει πως «Σειρά προτάσεων της Επιτροπής στον τομέα αυτόν περιμένουν να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Περαιτέρω ενίσχυση  των συνοριοφυλάκων

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κομισιόν   αναφερόμενος στους συνοριοφύλακες ,κατά την τελευταία του ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, σημείωσε   «Προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες, μέχρι το 2020»

Η Ελλάδα κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια της

Στην τοποθέτησή του για την χώρα μας, ο κ.   Juncker   επισήμανε   ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της, λέγοντας «Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν», προσθέτοντας ότι   «Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».

Γείτονας και εταίρος, το Ηνωμένο Βασίλειο

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο ο επικεφαλής της Κομισιόν , τόνισε ότι σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την ΕΕ, λέγοντας «Ζητούμε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος. Εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς. Για αυτό το λόγο, θέλουμε να βρούμε λύσεις που αποτρέπουν ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία».Για να προσθέσει «Μετά τις 29 Μαρτίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα είναι μια συνηθισμένη τρίτη χώρα για εμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος. Ο Michel Barnier είναι έτοιμος να εργαστεί μέρα και νύχτα για να πετύχει μια συμφωνία…Δεν θα είναι η Κομισιόν αυτή που θα το εμποδίσει αυτό»

Αναφορικά με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν σέβονται το κράτος δικαίου, ο κ. Juncker προειδοποίησε πως δεν είναι προαιρετικά, υπογραμμίζοντας «Η Κομισιόν θα αντισταθεί σε όλες τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου…Συνεχίζουμε να ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις σε ορισμένες από τις χώρες μέλη. Το άρθρο 7 πρέπει να εφαρμόζεται όταν απειλείται το κράτος δικαίου»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… vradini.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *